Због њега је „горела“ Грчка, завадио је два важна Србина и – отишао у легенду

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаВасилис Спанулис, Олимпијакос
Василис Спанулис, Олимпијакос - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Василис Спанулис, један од најбољих, али и најконтроверзнијих европских кошаркаша свих времена, одлучио је да заврши богату каријеру, коју су обележиле велике победе, али и трансфер из Панатинаикоса и Олимпијакоса који је потпуно променио кошаркашки свет.
Рођен у грчком граду Лариси, 1982. године, каријеру је почео у локалном Гимнастикосу, да би после четири године у Марисуију стигао у Панатинаикос.
Сезона проведена у зеленом дресу је праћена одласком у Америку, где је такође провео сезону у екипи Хјустона, пре него што се вратио у Панатикаикос.
Спектакуларну екипу је тада на располагању имао Жељко Обрадовић у атинском клубу, али је она ослабљена 2010. године.
Спанулис се, у жељи да добије улогу апсолутног лидера, одлучио за невероватан потез, бар за грчке прилике и за то време.
Он је одлучио да пређе у табор највећег ривала, екипе Олимпијакоса, што је изазвало тектонске поремећаје у грчкој, европској, али и српској кошарци.
Обрадовић није могао да опрости Спанулису „издају“, а због тог трансфера су захладнели односи и са Миодрагом Ражнатовићем, Спанулисовим агентом и најбољим европским кошаркашким менаџером.
​„Изузетно сам сарађивао са Панатинаикосом и Обрадовић је био мој близак пријатељ. Спанулис је желео да промени клуб, да оде негде где ће бити вођа и у разговору са људима из Олимпијакоса закључио је да је то најбоље решење за њега. Наравно да сам знао да ће ми, ако се тај транфер реализује, односи са Панатинаикосом и Жељком бити веома лоши. Речено ми је да је боље да не идем на утакмице Панатинаикоса, да играчи знају како изгледам. Жељко се тада наљутио на мене. При томе, он је и даље максимално коректан, лична лоша релација није утицала на пословну страну, нити је мени због тога било немогуће да сарађујем са клубом у коме је тренер. У појединим ситуацијама се поставио изузетно коректно, што ме, познајући га, није изненадило“, говорио је раније Ражнатовић.
Обрадовић, са друге стране, није говорио о Спанулису.
„О њему не дајем изјаве. И он и ја знамо шта се догађало, то је довољно“, рекао је кратко Обрадовић пре осам година.
Ипак, легендарни тренер је потврдио речи Ражнатовића о својој коректности када је честитао Спанулисуна признању за најбољег стрелца Евролиге.
„Сви знају колико напорно ради, без икакве сумње, заслужио је ову позицију. Исто је било и са Димитрисом Дијамантидисом, то није ништа ново. Свако зна колико су се трудили и они су међу понајбољим икада у Европи“, рекао је Обрадовић.
А Спанулис је по одласку у Олимпијакос заиста постао вођа, у том клубу је провео 11 година, двапут је био шампион Евролиге и трипут првак Грчке, најкориснији играч Евролиге 2013. године, те носилац бројних индивидуалних признања.
Свакако сликовита каријера, али како је она завршена, можда је моменат и да се сукоб на реалацији РажнатовићОбрадовић такође оконча, имајући у виду да се ради о најбољем европском агенту и најбољем европском тренеру, Србима чија би сарадња могла много тога добро да донесе српској кошарци, нарочито због тога што је Обрадовић поново у Србији, у свом Партизану.
„Чудо!“
Да ли су Вориорси смислили „паклени план“ за довођење Јокића?
Американци су „издали“ браћу Павићевић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала