Српски Стоунхенџ у Поцерини старији од енглеског 1.500 година /видео, фото/

© AP Photo / Tim IrelandСтонхенџ, Енглеска
Стонхенџ, Енглеска - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Десићу код Шапца откривени су остаци праисторијског светилишта. Облик праисторијског бедема у Поцерини који је изграђен каменим и коштаним алатом најсличнији је, кажу археолози, рондели у Енглеској, али је од Стоунхенџа старији више од 1.500 година.
У Поцерској шуми, сваког лета чују се звуци ашова, будака, мотика и археолошког алата. На бедему који се најбоље може видети из ваздуха, и до којег се може доћи само пешке, ове године, откривени су делови палисадног рова са јамама од масивних дрвених стубова. За овогодишња истраживања, на локалитету Шанчина, Министарство културе и информисања издвојило је 900.000 динара.
„Та дрвена палисада, ти бедеми, који се граде од земље и насипају око палисаде, то је оно што је овде посебно занимљиво и посебно интересантно, наравно, ту су и покретни археолошки налази на основу којих ми све ово датујемо, а датујемо негде у време краја каменог доба и почетка металног доба“, каже археолог Момир Церовић, преноси РТС.
На локалитету Шанчина до сада је отворено 12 сонди, чија је површина око 220 метара квадратних.
„Бедем је на овом делу висине 2,5 метра, међутим, он је био знатно и виши, али 6.000 година и ерозија су учинили своје да ту дође до слегања и да сада буде знатно нижи“, истиче Дарко Бошковић, апсолвент археологије.
Облик праисторијског бедема у Поцерини који је изграђен каменим и коштаним алатом најсличнији је, кажу археолози, рондели у Енглеској, али је од Стоунхенџа старији више од 1.500 година.
„Овај локалитет је јединствен по тој архитектури, дакле 25 метара пречник је централног кружног објекта, који је по самом рубу имао тај земљани насип, земљани бедем, насут око дрвене палисаде, а око свега тога иде један шанац, шест метара дубок, а око шанца, други земљани прстен“, додаје археолог Момир Церовић.
Овог лета на археолошком локалитету ангажовано је више радника него претходних година и све је прилагођено животу у природи. Фотографије пронађених предмета у Поцерини, своје место имаће и на изложби која ће бити отворена у Шапцу.
Радови на Моравском коридору - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Мистериозно откриће на траси првог дигиталног ауто-пута у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала