„То је наше“: Непризната ЦПЦ тражи дозволу за службу у Цетињском манастиру

© Sputnik / Радоје ПантовићЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Пратите нас
Канонски непризната Црногорска православна црква (ЦПЦ) поднела је захтев општинским властима да им се омогући верска служба у Цетињском манастиру, јавља РТЦГ.
„Поднели смо захтев општинским властима Цетиња да нам омогуће да служимо у Цетињском манастиру, чије је власништво. Очекујемо да нам дозволе, и да се столица Светога Петра Цетињскога напокон врати Црногорској православној цркви, јер је она духовна окосница црногорске државе“, казао је самозвани митрополит Мираш Дедеић.
Црквена имовина, како каже, незаконито уписна на Српску православну цркву, стечена је с позиције силе, злоупотребом политичке моћи, на незаконит начин и није њено законито власништво.
„Она је и црногорска културна баштина. Ту имовину чини површина већа од 12 квадратних километара земљишта и већина од око 650 цркава и скоро сви манастири. Власти морају да је врате у државно власништо и дозволе да на олтарима наших цркава служи свештенство Црногорске цркве, док се црногорско црквено питање не реши на праведан начин и Црногорска црква добије статус домицилне", наводи Дедеић.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала