Требиње планира потпуни прелазак на ћирилицу

© Flickr / Zdravko CorovicТребиње
Требиње - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Пратите нас
Центар најјужнијег града у Републици Српској, који важи за својеврсну културну престоницу Српске, биће преуређен – рекламе и натписи у центру тог града, по плановима, треба да буду једнообразни и написани на ћирилици.
Шаренило и светлеће рекламе биће истицани прописно и тако да буду у складу с околином, најављују у градској управи Требиња, пише „Политика“.
Тамошње власти верују да су кренуле у оригиналан посао, којем за сада не проналазе пандан међу српским градовима, и кажу како им је по педантности узор Дубровник, с тим да ће писмо у граду Јована Дучића бити ћирилично.
То не значи да ће бити обавеза да све рекламе у центру постану ћириличне, посебно кад је реч о страним брендовима, али наводе да је огромна већина власника предузећа и пословних објеката унапред исказала жељу да се представе на српском писму.
Конкретни детаљи биће познати након окончања расписаног конкурса за идејно решење и избора најбоље идеје, што се очекује наредних месеци.
Осим што је план да натписи буду стандардизовани, огласи на таблама биће и аутентично требињски, јер је конкурсом предвиђено и дизајнирање посебне врсте слова за јавне ознаке, за шта је као образац одабран рукопис најзнаменитијег Требињца – песника Јована Дучића, из његових оригиналних бележака.
Рекламе, називи улица и путокази изгледаће, наводе у Требињу, као да их је написао најпознатији Требињац. Стога и мештани града на Требишњици које анкетирају медији подржавају идеју градских власти, задовољни што ће град бити уређен, писмо ћирилично, а Дучићев рукопис заштићен.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала