У ком случају ће Русија стати у одбрану становника Донбаса

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПередача заключенных Украине представителями ЛНР
Передача заключенных Украине представителями ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Пратите нас
Уколико у Донбасу буду „дивљали“ они који данас организују отворене националистичке насилне акције у Кијеву, то ће бити трагедија, а очигледно је да Русија неће остати равнодушна на то, рекао је заменик шефа администрације председника Русије Дмитриј Козак у интервјуу за „Политик интернационал“.
Одговарајући на питање да ли ће Русија бити принуђена да стане у заштиту становника Донбаса у случају инвазије Украјине, Козак је одговорио:„У том случају није искључено да ћемо се суочити са ситуацијом која поприма знакове геноцида“, рекао је Козак.
Истовремено је признао да „нажалост, у Украјини и даље постоје екстремно радикалне политичке групе које су спремне и на такве поступке“.
„И како видимо у последње време, украјинска држава данас не може да се супротстави тим групама. Уколико они који данас организују отворене националистичке насилне акције на улицама Кијева буду 'дивљали' у зони сукоба, то ће бити трагедија. Очигледно је да на то неће остати равнодушна не само Русија, него и читава светска заједница“, истакао је Козак.
 „Директна линија“ са руским председником Владимиром Путином - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Путин написао чланак посвећен Украјини: Све сам више уверен – Донбас Кијеву није потребан

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Прочитајте још:
ДНР: Украјина спремна за рат
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала