Америка и Немачка постигле споразум о „Северном току 2“

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаАмеричка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
Немачка и САД ће тражити продужење споразума између Кијева и Москве о транзиту гаса на 10 година, саопштила је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд која је открила детаље споразума САД и Немачке о „Северном току 2“.
Према њеним речима, Америка и Немачка „тражити и користити све начине притиска како би се тај споразум, који истиче 2024. године, продужио на 10 година“.
Цеви за гасовод Северни ток 2 у немачкој луци Засниц - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Амерички сенатор: „Северни ток 2“ може постати катастрофа за Америку, а победа за Русију

Како је истакла, „у оквиру постигнутог споразума Немачка се обавезује да ће вршити притисак на Европску унију како би она предузела мере, укључујући санкције, како би се ограничио извоз руске енергије у Европу уколико Русија буде користила енергију као оружје“.

Она је додала да Вашингтон и даље сматра да је „Северни ток 2“ лош посао који „повећава енергетску зависност Европе од Русије“.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Бела кућа поручила Украјини: Ћутите док састанак траје
Нуландова је такође саопштила да се Америка током припреме споразума са Немачком о руском гасоводу активно консултовала са Украјинцима. Она тврди да САД „није предузимала никакве акције како би ућуткала Украјину“, напротив – Вашингтон је на највишем нивоу разговарао са Кијевом „о њиховим захтевима и слабостима“.
Говорећи о споразуму чији ће детаљи касније бити званично објављени, Нуландова је рекла да је то „лоша ситуација и лош гасовод, али САД морају помоћи Украјини“.

Раније је „Политико“ саопштио да је администрација америчког председника Џоа Бајдена позвала украјинске власти да се уздрже од изражавања става током преговора између Вашингтона и Берлина о „Северном току 2“.
Прочитајте још:
Медији: Немачка ће предузети мере ако Русија буде користила гас као оружје
Украјина незадовољна: Хвала Бајдену и Меркеловој, али како зауставити „Северни ток 2“?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала