Америка опет прети санкцијама Турској због С-400

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаРуски систем С-400
Руски систем С-400 - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
САД ће увести додатне санкције Турској, ако настави да купује од Русије војну технику, саопштила је заменица генералног секретара САД за политичка питања Викторија Нуланд.

"Наставићемо да се противимо да Турска купује руске системе ПВО С-400. Дала сам до знања да ће свака нова велика куповина наоружања од Русије донети и додатне санкције (у оквиру америчког закона) ЦААТСА", изјавила је Нуланд у комитету за иностране послове америчког Сената.

"Продаја и заједничка производња (са Турском ловца-бомбардера пете генерације) Ф-35 ће остати суспендована", додао је Нуланд.
Она је саопштила да САД предлажу Турској различите опције изласка из ситуације са куповином руских система, против којих је Вашингтон.
Зенитно-ракетный комплекс С-400 во время заступления на боевое дежурство на российской авиабазе Хмеймим для обеспечения безопасности полетов российской авиагруппы в Сирии - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Анкара саопштила Вашингтону: За нас је питање куповине С-400 свршена ствар
Крајем прошле године Вашингтон је увео санкције Секретаријату за војну индустрију Турске због куповине руских система С-400. Према речима Мајка Помпеа који се налазио на челу Стејт департмента, увођење ограничења шаље се „јасан сигнал“ да САД намеравају у пуној мери да реализују тачку 213 закона „О борби против америчких противника путем санкција“.
Испоруке руских ПВО система С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и Сједињених Америчких Држава, почеле су средином јула 2019. године.
Вашингтон је захтевао да Анкара одустане од договора и заузврат купи америчке системе „Патриот“, претећи да ће одложити или чак отказати продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ће увести санкције у складу са Законом о супротстављању америчким противницима посредством санкција. Анкара је одбила да учини уступке и наставила преговоре о додатној серији С-400.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала