Хрватска ставља Теслу на кованицу евра

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНикола Тесла, Сочи
Никола Тесла, Сочи - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
Лик Николе Тесле наћи ће се, према тренутном концепту, на хрватској кованици евра у вредности 50, 20 и 10 центи, а предлози су да то буду још и шаховница, карта Хрватске, куна и глагољица.
Андреј Пленковић је на конференцији за штампу рекао да свака земља има могућност на једној страни кованице има неки национални мотив, па тако и Хрватска.

„Искристализирали су се следећи предлози: шаховница, карта Хрватске, куна, Никола Тесла и глагољица. То би отприлике био концепт. Шаховница као подлога, а онда би ишло редом - карта Хрватске на 2 евра, куна на 1 евро, на 50, 20 и 10 центи Тесла и на 5, 2 и 1 цент глагољица“, рекао је Пленковић.

Он је навео да је Никола Тесла дошао на основу интернет-анкете као најпожељнији, избацио је Дубровник и ушао у петорку.
Из Хрватске народне банке наводе да су основни критеријуми за одабир били прихватљивост мотива најширем делу јавности, независно од регионалне припадности, доби, светоназора или политичког опредељења, преноси Јутарњи лист.
Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Хрвати желе лик Николе Тесле на кованицама: „Ово је историјска прилика“
Притом је, како се наводи, кључно било да мотив представља Хрватску, било кроз опште прихваћене симболе, великане, културне или природне знаменитости, изуме или историјска збивања.
Како даље истичу, важно је и да постоји препознатљивост мотива као хрватског у међународном окружју те је битна и техничка изведивост мотива на малим димензијама кованица, као и чињеница да предложени мотив није подложан ауторским правима.
На крају, додају, ту је и критеријум конверзије, односно способност мотива да олакша прелаз на нову валуту, у ликовном облику, али и у истовременом емоционалном повезивању традиције с новом валутом, евром.
На темељу одабраних мотива Хрватска банка ће почетком августа да објави отворено надметање за израду идејног решења (графичког приказа) националне стране кованог новца евра.
Израда кованог новца евра с хрватском националном страном требало би да започне најраније шест месеци пре дана увођења евра, односно након Одлуке Већа ЕУ да Хрватска уводи евро.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала