Изетбеговић мрзи све што није бошњачко и што је Србија: Председница РС о изјавама лидера СДА

© Tanjug / Dimitrije GollБошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија)
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
Бакир Изетбеговић мрзи све што није бошњачко, те има трајну мржњу према Србији, рекла је председница Републике Српске Жељка Цвијановић, коментаришући изјаву лидера СДА да је „српски свет друго име за велику Србију“ и да не треба изједначавати стране у прошлом рату, који је назвао „агресијом на БиХ“.
Цвијановићева је поручила да све жртве рата заслужују једнак третман и да је немогуће причати о једним жртвама у БиХ, а не говорити о другима, јер то није фер.
„Мислим да Изетбеговић није капацитиран, ни способан да живи са другима у истој држави и да са њима седи и то је коначно и показао, те да прича о проблемима те државе на начин да види шта су потребе свих, а не шта је потреба једних. Тиме затвара могућност за заједнички живот, разумевање ставова и за договор шта је та будућност“, истакла је Цвијановићева.
Председница РС каже да је Бакир Изетбеговић упоран реметилачки фактор јер затвара врата било каквом разговору и било каквој шанси за заједнички живот и заједничку будућност.
Према њеним речима, Изетбеговић, који је лидер СДА, бори се за своју политичку позицију, која му је озбиљно угрожена на бошњачкој политичкој сцени, чега је свестан јер масовно губи кадрове, позиције и изгубио је неке од полуга власти на местима која су процењена као важна.
Цвијановић је рекла да се на међународној сцени мало ко бави Бакиром Изетбеговићем, већ углавном воле да причају о Милораду Додику и Републици Српској.
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Додик о Изетбеговићу и ономе што би у Сарајеву упорно да сакрију
„Једини прави реметилачки фактор је та инвазивна политика која долази из Сарајева која жели да све друге преплави, да доминира и да прави државу која је по мери једном народу, уместо да се седне и разговара, договара каква је то држава која ће бити по мери свима ако хоће да имају заједничку државу“, напоменула је председница Републике Српске.
Коментаришући изјаву Изетбеговића у којој наводи да је „српски свет друго име за велику Србију“, Цвијановић је рекла да у Сарајеву дефинитивно имају трајну мржњу према свему ономе што се зове Србија или иницијатива које долазе из Србије.
„Они у суштини не виде ту никакву претњу, али желе да наметну то као претњу свима около“, појаснила је Цвијановић.
Цвијановић је рекла да Сарајеву сметају и инвестиције које долазе из Србије, док БиХ није у стању ниједну инвестицију да реализује у Србији, Црној Гори или у Северној Македонији.
„БиХ је заробљена собом и свака идеја је само претња, уместо да у Сарајеву седну и разговарају са својим партнерима на који начин ми можемо своје капацитете ослободити и ставити у функцију народа и општег напретка“, закључила је Цвијановић, преноси РТРС.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала