Прекрстио се са три прста пре уласка у НБА, захвалио Богу – и покорио Америку!

© AP Photo / Craig RuttleГрчки кошаркаш Јанис Адетокумбо (2013)
Грчки кошаркаш Јанис Адетокумбо (2013) - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
Јанис Адетокумбо, грчки кошаркаш нигеријског порекла, прича је дана у свету спорта. Грк је успео да освоји НБА титулу са Милвоки Баксима и постао је тек четврти странац који је понео награду за МВП финала у историји америчке кошарке.
Адетокумбо спада међу најбоље кошаркаше света, што је и показао у великом финалу, али мало се прича о томе колико је особа на земљи и колико је морао да прође тежак пут да би дошао до НБА лиге.
Родитељи Адетокумба доселили су се из Нигерије у Грчку почетком 90-тих и као сваки имигранти на разне начине долазили су до прихода како би обезбедили храну деци.
Јанис је одрастао у крају Сеполиа у Атини, а родитељи су се превасходно бавили продајом робе на пијаци и плажама.
Детињство му је прошло у сиромаштву, а колико је одрастање било тешко говори податак да до 18 године нико у Грчкој није знао како се тачно зове. Том податку иде у и прилог чланак специјализованог кошаркашког сајта „Јурохупс“ који је пре више од осам година писао како су Ефес и Сарагоса заинтересовани за извесног осамнаестогодишњака „Yiannisa Adetokunba“ (прави назив „Giannis Antetokounmpo“).
Кошарку је почео да игра са 13 година, а прве професионалне кораке направио је у нижелигашу Филатлитикосу у ком је играо без уговора.
С обзиром на невероватне физичке предиспозиције и несумњиво таленат за игру, Јанис је брзо скренуо пажњу на себе, те се за њега чуло и до НБА лиге. Скаути су били редовни на утакмицама и пред НБА драфт 2013. године било је јасно да ће нека екипа окушати срећу са њим.
Четрнаест тимова га је прескочило, те је дошао ред на Милвоки Баксе који су са петнаестог места изабрали данас НБА шампиона и МВП финала.
Када је Дејвид Штерн, тадашњи комесар НБА лиге, прозвао име Јаниса Адетокумба, грчки кошаркаш, који је православац, прекрстио се са три прста и кренуло је америчко путешествије.
Без велике помпе ушао је у најјачу кошаркашку лигу на свету и корак по корак освајао је Северноамерички континент.
У четвртој сезони први пут је био на Ол-стар утакмици, у петој се афирмисо као један од најбољих играча лиге, у шестој је освојио МВП награду, у седмој поновио исто, а у осмој се попео на кров света освојивши НБА титулу.
Адетокумбо је велики верник, те је у животу јако захвалан Богу на свему што је до сада урадио, то је и рекао када је освојио прву МВП награду 2018. године.
„Прво бих желео да се захвалим Богу што ми је подарио овај сјајан таленат. Не бих био у позицији у којој сам данас без њега. Све што сам учинио успео сам уз помоћ њега“, рекао је грчки кошаркаш пре две године.
Оно што је најбоље код грчког кошаркаша је то што је остао призимен, скроман, што не заборавља своје корене и што га новац није променио – а то је данас у свету успешних јако тешко.
Пре неколико дана Јанис је свима одржао лекцију из скромности када је причао о егу и сујети објаснивши разлику између та два појма и поноса.
„Када се фокусираш на прошлост, то је твој его – 'урадио сам оно, прошле године победили смо овај тим 4-0 у серији, урадио сам ово у прошлости'... А, када се фокусирате на будућност, то је мој понос. У смислу – у следећој утакмици урадићу то, то и то. Доминираћу. То је понос.“
Адетокумбо је освајањем НБА титуле испунио и изазов легендарног Кобија Брајанта који га је прво изазвао да буде МВП, а потом и шампион, а објаснио је то речима како не воли да разочарава људе.
„Мислио сам да се Коби шали, нисам очекивао да ће ми одговорити. Али када је то урадио натерео ме је да верујем. Ако Коби Брајант мисли да могу ово да урадим, да могу да играм на високом нивоу, да предводим екипу и освојим МВП... Морао сам да урадим. Морао сам да радим напорно, не како њега не бих изневерио, морао сам то јер су људи веровали у мене. То је ствар, волим да усрећујем људе“.
Свака част, шампионе!
Изазов легенде: Србин и Грк су успели! /видео/
Страшни Јанис као Џордан – Милвоки шампион НБА!
Срце као Русија – Соња Васић предводи кошаркашице на Олимпијским играма!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала