Ново откриће: Астероид који је збрисао диносаурусе са лица Земље изазвао цунами висок 1,6 километара

CC0 / Pixabay / Астероид
Астероид - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
Безброј живих бића нестало је са лица Земље након што је нашу планету погодио астероид током периода креде пре отприлике 60 милиона година. Астероид је у Земљу ударио недалеко од данашњег полуострва Јукатан, а научници су открили да су многа бића у то доба страдала од удара цунамија страховитих размера, који је уништио и део америчког приобаља.
Научници су открили огромне таласасте формације испод површине тла у средишњој Луизијани, што сугерише да је наведени астероид при удару покренуо и огроман цунами.
Према најновијим резултатима истраживања, тај цунами био је висине 1,6 километара, пренео је Спутњик интернешенал.
Уметнички приказ телеократера који је урадио Марк Витон - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2017
Нове информације: Први диносауруси изгледали као крокодили
Научници су дошли до тог открића анализом поџемног слоја тла на дубини од око 1.500 километара и тамо пронашли добро очуване и фосилизоване таласасте формације тла с размацима и до 800 метара.
Према речима геофизичара Герија Кинсленда, оријентација тих мега таласастих структура подудара се с теоријом удара од ког је настао кратер поред полуострва Јукатан.
“Вода је била толико дубока да кад је једном цунами прошао, обични олујни таласи нису могли да поремете оно што се налазило тамо доле”, рекао је Кинсленд.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала