Геноцида није било: Објављен дугоочекивани Грајфов извештај о Сребреници на 1.036 страна

CC0 / Рixabay / Документи
Документи - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
Извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. управо је објављен у целини на сајту Комисије коју предводи израелски историчар Гидеон Грајф.
Извештај, на 1.036 страна, као и закључци, објављени су на српском и енглеском језику.
„Након темељне истраге Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, закључује се да се у Сребреници није догодио нити појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште. Иако Комисија не сматра убиства која су се догодила око Сребренице геноцидом, она у уважава чињеницу да су хиљаде људи (углавном ратних заробљеника) убијене на најстрашнији начин и да одговорне за ове гнусне злочине треба казнити“, стоји, између осталог, у закључцима Комисије.
Чланови Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995, осим Грајфа, су професор Валтер Манушек из Аустрије, адвокат Маркус Колбах — један од водећих адвоката у Немачкој који је радио на суђењима немачким нацистичким злочинцима, Адарнеле Шинаба из Нигерије, која је стручњак за истраживање злочина, професор Марија Ђурић, која се сматра најбољом у свету на пољу форензичких истраживања — једини српски представник, заједно са професором Роџером Бајардом, такође светски познатим стручњаком за форензичка истраживања, професор Јуки Осаф из Јапана, који се бавио сукобом у Сребреници у последњој декади, професор Стивен Мејер, професор Лоренс Френч и покојни Ђузепе Захарија, који је стручњак за медије и светски познат новинар.
Цео извештај Комисије можете прочитати овде.
Прочитајте још:
Документ о Сребреници на 1.200 страница ― Грајф: Није било геноцида, страдало 3.714 лица /видео/
Сарајево било највеће етничко чистилиште у БиХ, а не Сребреница
Може ли извештај да у Сребреници није било геноцида скинути историјску стигму са Срба
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала