Срби и црква Светог Саве – у америчком граду који је дочекао „прстен“ после пола века

© Фото : Скриншот / Јутјуб / Serbian TimesЦрква Светог Саве у Милвокију
Црква Светог Саве у Милвокију - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
Тачно педесет година је протекло од тренутка када је у Милвоки стигла последња титула првака НБА лиге, а пола века дуг пост прекинула је актуелна генерација, доневши трофеј у град који се с разлогом може назвати и српским, бар када је кошарка у питању.
Лидер тима који се окитио шампионским прстењем је Јанис Адетокумбо, грчки репрезентативац, православне вероисповести, који је у Милвоки стигао 2014. године, са статусом потпуног анонимуса и дечака који је свега неколико месеци раније добио званична лична документа Грчке.
Године су прошле у вредном реду и Милвоки се поново обрадовао, као и 1971. године када је освојена прва титула у историји.
А, 22 године раније, у Милвокију је основана кошаркашка лига Срба у Милвокију, са тимом Милвоки Срби.
Натпис на дресовима говори све за себе – име Светог Саве је красило униформу екипе коју је основао потомак српских исељеника Роберт Шушњар.
Према доступним подацима, око 1912. године у Милвокију је живело око 2.500 Срба, да би тај број у наредне четири године нарастао на 6.000, што може да значи да се у том периоду породица Шушњар, односно прилагођено енглеском језику – Суснар, преселила у Висонсин из Минесоте.
О томе сведоче и историјске чињенице.
„Кошаркашки турнир Српске националне федерације је једно од највећих, ако не и највеће, окупљање Срба из Сједињених Америчких Држава и Канаде. Сваке године се организује тродневно окупљање уз забаву и кошарку. За више од 70 година постојања, турнир је обележје српства на овим просторима“, наведено је на званичној презентацији.
Прва црква, Светог Саве, чији натпис се налазио на дресовима кошаркашке екипе Милвоки Срби, започета је у првом годинама друге деценије 20. века, а завршена је 1958. године.
На прелазу из прошлог у овај век, отворена је и школа за децу при цркви, у граду у ком живе хиљаде потомака, који су били и тема научног рада, где је наведено да постоје четири групе – староседеоци, новопридошли, недавно дошло и рођени у САД.
„Код проучавања Срба у Милвокију веома је битно разумети како су они хетерогени, али истовремено имају и висок ниво јединства националне културе“, наведено је у студији Деборе Пеџет.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала