Амбасадор Русије у САД: Русија не користи „Северни ток 2“ као инструмент притиска

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Русија не користи енергетске ресурсе као инструменте притиска, а изјаве о „злонамерним“ корацима Москве и претње против ње су неутемељене и бескорисне, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

„Покушаји да нас представе као агресора и државу која спроводи ‘злонамерне акције’ су одавно постали карта на коју играју русофоби. Претње на наш рачун су неутемељене и бескорисне. Ми такву реторику не прихватамо, као што не можемо прихватити праксу нелегитимних једностраних санкција. Мандат за то има само Савет безбедности Уједињених нација“, рекао је Антонов коментаришући америчко-немачки споразум о „Северном току 2“.

Брод за полагање цеви Фортуна у немачкој луци Висмар - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
„Вашингтон има полугу притиска на Русију“: Америка разговара са Украјином о „Северном току 2“
Амбасадор је изјавио и да је Москва потврдила статус поузданог партнера у области доставе енергетских ресурса.

„Наша држава је, вишегодишњом сарадњом са Европом и другим корисницима домаћег земног гаса, доказала да је поуздан партнер. Ми никада никоме нисмо наметали своје испоруке, нисмо користили енергетске ресурсе као оружје политичког притиска и нисмо покушавали да тиме решимо неке уске циљеве који нам се приписују. Одбијамо било какве оптужбе на ту тему. У томе видимо нешто друго – нелојалну конкуренцију“, изјавио је амбасадор.

Како је раније саопштио Стејт департмент, пакет споразума Америке и Немачке треба да буде одговор у случају да Москва „енергетику користи као геополитичко оружје и у случају рањивости земаља као што је Украјина, које се ослањају на руски гас и транзитна плаћања“.
Антонов је додао да је гасовод „Северни ток 2“ искључиво комерцијални пројекат и да је Русија спремна да испоручује онолико гаса колико се од ње тражи.
Он сматра да споразум Америке и Немачке има непријатељски карактер и да противуречи духу преговора председника Русије Владимира Путина и америчког лидера Џозефа Бајдена на самиту у Женеви 16. јуна.
Подсетимо, Берлин и Вашингтон у среду су постигли споразум о „Северном току 2“. С тим у вези, заменица државног секретара САД Викторија Нуланд изјавила је да се Немачка обавезала да ће тражити санкције ЕУ против Москве уколико Русија „буде користила извоз енергетских ресурса као оружје против европских држава“.
Председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Бајден признао: Немогуће зауставити „Северни ток 2“
Изградња гасовода
Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.
Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама.
САД су у мају одустале од санкција против оператора гасовода, компаније „Норд стрим АГ“, њеног директора и сарадника, али истовремено и даље намеравају да спрече пуштање гасовода у рад.
Говорећи на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу председник Русије Владимир Путин објавио је да је полагање првог крака гасовода завршено. Он је прецизирао да ће изградња другог крака „Северног тока 2“ трајати још око два месеца.
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала