Бајден признао: Немогуће зауставити „Северни ток 2“

© AP Photo / Patrick SemanskyПредседник САД Џо Бајден
Председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Пројекат изградње гасовода „Северни ток 2“ завршен је 99 одсто, стога је већ немогуће било обуставити његову реализацију, изјавио је амерички председник Џо Бајден.

„'Северни ток 2' завршен је 99 одсто. Идеја да би могло да се каже или учини нешто са циљем његове обуставе није могућа у пракси“, пренела је Бајденове речи прес-служба Беле куће.

Према речима америчког лидера, „имао је врло ефикасну дискусију са немачком канцеларком Ангелом Меркел“.
„Немачка влада и канцеларка раде на обавезама које предвиђају да ће, уколико Русија уложи напоре како би намерно наштетила Украјини и другим земљама, немачке власти одговорити“, објаснио је Бајден.
Подсетимо, Берлин и Вашингтон у среду су постигли споразум о „Северном току 2“. С тим у вези, заменица државног секретара САД Викторија Нуланд изјавила је да се Немачка обавезала да ће тражити санкције ЕУ против Москве уколико Русија „буде користила извоз енергетских ресурса као оружје против европских држава“.
Нуландова је, између осталог, рекла и да ће Немачка и САД тражити продужење споразума између Кијева и Москве о транзиту гаса на 10 година.
Мапа руских магистралних гасовода - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Седам тачака: Шта су се договориле Немачка и Америка о "Северном току 2"
„Северни ток 2“ једна је од контроверзних тема у односима Вашингтона и Берлина. Немачке власти су више пута саопштиле да сматрају неопходним да се заврши изградња гасовода. Берлин сматра тај пројекат економским, али инсистирају на томе да Украјина задржи улогу транзитне земље. С друге стране, Вашингтон се противио изградњи и покушао да блокира пројекат.
Москва је више пута позивала да се престане са помињањем „Северног тока 2“ у контексту било какве политизације, јер је то комерцијални пројекат користан и Русији и ЕУ.
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала