Бреговић добитник награде „Шабан Бајрамовић“

© Sputnik / Оливера ИкодиновићГоран Бреговић
Горан Бреговић - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Музичар Горан Бреговић овогодишњи је добитник Нишвилле Гранд Приx награде „Шабан Бајрамовић“ за фузију џеза са другим правцима, која ће му бити уручена 14. августа.
Након уручења признања, Бреговић ће заједно с „Nišville big bendom“ извести неколико својих нумера у џез аранжманима, док ће му се у другом делу концерта придружити његов „Оркестар за свадбе и сахране“. Како преноси Тањуг, Бреговић ће овом приликом први пут обићи споменик славном музичару Шабану Бајрамовићу, за чије је подизање 2010. године управо он био први донатор.
Бреговић је познат као некадашњи фронтмен рок групе „Бијело дугме“ и био је једини стални члан овог састава за све време њеног постојања. Након распада „Бијелог дугмета“, компоновао је музику за уметнике попут америчког рокера Игија Попа и певачице са Зеленортских острва Сезарије Еворе.
Писао је и музику за филмове Емира Кустурице, од којих му је први пројекат био „Дом за вешање“. Након успеха тог остварења, Бреговић и Кустурица наставили су сарадњу и на Кустуричином следећем филму „Аризона Дрим“ из 1993. године као и на „Подземљу“ који је 1995. године освојио Златну палму на Канском фестивалу.
Бреговићева музика доноси јужнословенске и ромске теме и представља фузију популарне музике са традиционалном балканском полифонијом, тангом и дувачким оркестрима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала