Хаос у Великој Британији: Несташице у продавницама, радници у самоизолацији /видео/

CC0 / Pixabay / Празни рафови у супермаркету
Празни рафови у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Енглеска је у понедељак укинула готово све рестрикције у вези са пандемијом вируса корона и већ прве недеље бележи раст броја новозаражених, несташице у супермаркетима и хаос с апликацијом за самоизолацију.
Полице у супермаркетима широм земље су готово празне. Овог пута, разлог за то није масовна куповина потрошача који праве залихе, као што је то случај на почетку пандемије, пише Маркетвоч.
Разлог је изостанак великог броја запослених у продавницама и возача за доставу који нису дошли на посао јер су на својим смартфонима добили кратку поруку (пинг) Завода за јавно здравље да морају у самоизолацију због контакта са зараженима, пренео је Танјуг.
Поједини ланци супермаркета су морали да затворе одређен број трговина, што се није догађало ни током досадашња три локдауна у Британији.
Стотине хиљада људи, укључујући и премијера Бориса Џонсона, мора у самоизолацију на десет дана након што су путем апликације обавештени да су били у блиском контакту са зараженом особом.
Подаци Националног завода за јавно здравље (НХС) показују да је послато рекордних 618.903 пингова корисницима те апликације у Енглеској и Велсу.
Због великог броја самоизолованих, предузећа се суочавају с недостатком радне снаге, укључујући и продавнице с храном, у којима су се полице због „пингдемије“ брзо испразниле.
„То је овог тренутка један од већих проблема у свим секторима. Ковид случајеви нам се сваке недеље удвостручују“, рекао је директор „Маркс енд Спенсера“, Стив Роу.
Лечење заражених вирусом корона у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Руски научници направили нови тест за откривање актуелних сојева вируса корона
Власник трговачког ланца „Ајсленд“, Ричард Вокер, упозорио је да им прети колапс због несташице артикала јер је готово 1.000 запослених, или један од сваких 20, остао код куће у самоизолацији.
„Две продавнице смо морали да затворимо, а у другима да скратимо радно време. Иронија је да смо током целог периода пандемије имали све трговине отворене. Ово је хаос“, додао је он.
Јавност у Британији је подељења по питању мера ограничења - неки желе да оне буду још строже јер страхују да ће људи и даље умирати од вируса, док су други изразито против најмучнијих мера у историји у мирнодопским условима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала