Кина оптужила САД за сајбер шпијунажу: Напади трају 11 година – престаните

© AFP 2023 / WANG ZHAOКинеска и америчка застава
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Кина је оштро оптужила САД и њихове савезнике у вези са сајбер нападима, позивајући Вашингтон да уведе самоконтролу и да заустави своју сајбер шпијунажу против Кине.
Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијен је то рекао као одговор на саопштења САД-а и њихових савезника у којима се износе оптужбе против Кине за сајбер нападе. Он тврди да су такви наводи неутемељени и да су искључиво изнети из политичких разлога.
"То је блаћење и сузбијање које Кина никада неће прихватити", рекао је Џао, нагласивши да се Кина одлучно противи било којем облику сајбер напада, као и да никада неће подржати нити допустити било који хакерски напад.
Џао је такође истакао да су САД највећа земља порекла сајбер напада, позивајући се на извештај кинеске компаније за сајбер безбедност под називом „360“.
Према том извештају, САД и њихови савезници из НАТО-а заузимају прва три места међу свим земљама по броју рачунара под контролом злонамерних програма.
Према извештају, сајбер напади организације АПТ-Ц-39 при ЦИА на кључне кинеске департмане, укључујући ваздухопловне организације, научно-истраживачке институције, нафтну индустрију, интернет компаније и владине агенције, трају већ 11 година.
Џао је рекао да су ови напади озбиљно наштетили кинеској националној, економској и инфраструктурној безбедности, као и безбедности личних података.
Он је позвао Сједињене Државе и њихове савезнике да престану да дискредитују Кину и да зауставе све облике сајбер напада на Кину, пренео је Кинески интернационални радио.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала