Кон одговорио на питање о пооштравању мера: Видећемо, 1. августа ће бити другачија ситуација

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЕпидемиолог Предраг Кон
Епидемиолог Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон упозорио је данас да је већ почело пуњење болница и да Србија "не може да дочека четвороцифрене бројеве са истим мерама које су тренутно на снази".
Указао је да ће се повећати и број дневно откривених случајева заразе, као и да се то дешава и у још 20 земаља Европе, а најизраженије је у Британији.
"Не чека се ништа, мере су на снази, треба само да се спроводе и да се поштују. Искуство нам ништа не значи ако се и даље понашамо као да смо без искуства", поручио је за РТС.
На питање очекује ли се 1. августа пооштравање мера, Кон је рекао да се није одустало ни од чега и да је ствар у томе постоји ли воља или нема воље.
"Видећемо, 1. августа ће бити другачија ситуација и биће већи бројеви и даље ће се нажалост повећавати. Не можемо дочекати четвороцифрене бројеве са истим мерама које имамо сада и то мора сваком да буде јасно", навео је он.
Он је истакао да сви треба да схвате да ће борба са корона вирусом, ако се не вакцинишу, трајати још јако дуго.
Истакао је да постоје подаци који показују да се у земљама које су високо вакцинисане појављује број оних који су хоспитализовани, а да су вакцинисани.
"То је последица тога што долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних, Они имају далеко блажу клиничку слику, али се дешава. Чекање и премишљање око вакцинације постаје опасно, јер ће се продужити све ово. Невакцинисање младих директно наставља ово пандемију", објаснио је Кон.
Рекао је да се очекује да се то догоди и код нас, као и да је та тема "на дневном реду", као и да неко решење мора да се донесе".
Говорећи о обавезној вакцинацији медицинских радника, истиче да је заустављена и вакцинација здравствених радника и да је око 50 одсто њих вакцинисано.
"Оно што је битно је да се и ту међу млађима и поготову женским особама јавио отпор због страха од једне тешке заблуде да вакцина може утицати на способност рађања. То никакве везе нема са истином. То је једна од основних разлога зашто је то успорено у том медицинском сектору", нагласио је Кон.
Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији, не само због себе, него због потенцијалне опасности за пацијенте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала