Кремљ: Русија је била и остаје поуздани гарант енергетске безбедности Европе

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кремљ и Храм Василија Блаженог у Москви
Поглед на Кремљ и Храм Василија Блаженог у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Категорички се противимо формулацији у америчко-немачкој изјави о „Северном току 2“ у вези са штетним деловањем Русије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Русија је, како је додао, била и остаје поуздани гарант енергетске безбедности у Европи.
„Категорички се противимо тој формулацији. Ни у Украјини ни ван њених граница никакве руске агресије није било и нема. Никаквим штетним деловањем се Русија није бавила и не бави се. Так нешто не можемо да одобримо“, рекао је Песков.
Песков је рекао да је Русија спремна да размотри продужење транзита гаса преко територије Украјине после 2024. године.
„Желим да подсетим да је председник Русије више пута говорио да Русија никада није користила енергетске ресурсе као инструмент политичког притиска. Русија је увек била и остаје одговорни гарант енергетске безбедности европског континента или на глобалном нивоу. Никаквих преседана по том питању нема“, додао је он.
Песков је додао и да је питање продужења уговора о транзиту руског гаса преко територије Украјине питање искључиво економске сврсисходности.
„У том тексту (америчко-немачког споразума) се ради о томе да ће Немачка искористити све доступне полуге утицаја како би се на рок од 10 година продужио споразум о транзиту гаса између Русије и Украјине. Тај споразум могу да продуже Украјина и Русија, тако је то помало ефекат – 'увалили су ме у то без мог знања' рекао је Песков.
Председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Бајден признао: Немогуће зауставити „Северни ток 2“
Подсетио је да је руски председник небројено пута рекао да је Русија спремна да да размотри продужење уговорa о транзиту гаса и после 2024. gодине.
Волели бисмо да у том тексту видимо и делове у којима се каже да Украјина треба да покаже одговорно понашање по питању економски сврсисходних услова за наставак тог транзита.
„На жалост не видимо такву поруку за Украјину“, додао је Песков.
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала