Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Москва: Север Авганистана постаје ново жариште, групишу се страни терористи

© AP Photo / Reza ShirmohammadiБивши припадници покрета Талибан у Авганистану
Бивши припадници покрета Талибан у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Провинције на северу Авганистана убрзано се претварају у ново жариште као последица повлачења америчких снага из те земље. Талибани (терористичка организација забрањена у Русији) већ контролишу скоро читаву границу са Таџикистаном а међународне терористичке организације јачају своје позиције у том делу земље, упозоравају у Москви.

„Последице убрзаног повлачења америчких снага и земаља НАТО из Авганистана постају очигледне: раније релативно мирне провинције на северу великом брзином се претварају у ново ‘жариште’. Талибани контролишу практично целу границу са Таџикистаном. Бројне терористичке организације, конкретно ДАЕШ и делови Ал Каиде (обе терористичке организације су забрањене у Русији) јачају своје позиције“, рекао је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.

Он у интрвјуу за Спутњик упозорава на груписање страних терориста из зона борбених дејстава на Блиском истоку и северу Африке.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Русија: Имамо доказе о сарадњи Америке и ДАЕШ-а у Авганистану
„У току је активна фаза врбовања међу досељеницима из земаља централне Азије од стране терористичких организација. Производња наркотика обара рекорде“, навео је Руденко и нагласио да деградација ситуације у Авганистану која непрекидно траје представља директну претњу по регион.
Руденко је поновио став Русије да ће у случају потребе предузети мере да се не дозволи агресија на Таџикистан и да се због тога у руској војној бази у тој земљи изводе планиране и непланиране војне вежбе.
Подсетимо, у Авганистану су у току борбе владиних снага са терористима покрета Талибан" који контролишу значајна рурална подручја. Нестабилност је ескалирала након саопштења америчке администрације да ће до 11. септембра напустити ову централноазијску земљу.
Вашингтон и представници покрета „Талибан" су 2020. године у Дохи потписали први мировни споразум после више од 18 година рата. Он предвиђа повлачење страног контигента војске и почетак међуавганистанског дијалога после размене затвореника.
„Летећи тенк“ Ми-35 - нова снага Ратног ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Русија нема намеру да пошаље војску у Авганистан
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала