Најстарији сачувани српски ћирилични рукопис и у дигиталном формату

© Sputnik / Дејан СимићМирослављево јеванђеље
Мирослављево јеванђеље - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
До краја лета Мирослављево јеванђеље требало би да добије и дигитални формат. На том пројекту сарађују четири институције — Министарство културе, САНУ, Народна библиотека и Народни музеј. Споразум о дигитализацији је потписан, а у другој фази предвиђена је израда фототипског издања најстаријег сачуваног српског ћириличког рукописа.
Сведочанство преплитања истока и запада, Византије и Рима. Дело чија је израда коштала као изградња мањег града — тако Мирослављево јеванђеље описују стручњаци.
Најстарији сачувани ћирилички рукопис је на Унесковој листи „Памћење света“ од 2005, а за више од осам векова преживело је бројне владаре и државе.
Мирослављево јеванђеље - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2020
Факсимил „Мирослављевог јеванђеља“ проносиће раскош српске књиге над књигама /фото, видео/
„Мирослављево јеванђеље је краткотрајно у оригиналу било изложено у једној просторији у коју сте улазили као у храм, на чијој се средини налази висок постамент и ви сте се пeли два степеника да бисте видели шта се на врху налази. То је био као прилазак олтару и дизајнер је потпуно несвесно боље од било кога од нас илустровао свој став према Мирослављевом јеванђељу“, каже председник САНУ Владимир Костић.
Став према делу из 12. века држава ће показати дигитализацијом документа како би га учинила доступнијим. Након тога следи израда фототипског издања.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДигитализација Мирослављевог јеванђеља
Дигитализација Мирослављевог јеванђеља - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Дигитализација Мирослављевог јеванђеља
„Да пробамо да дођемо до квалитетног правог фототипског издања Мирослављевог јеванђеља. А зашто је то компликовано? Зато што ћемо морати да се посветимо раскоричењу овог историјског акта и да видимо на који начин можемо да дођемо до фототипског издања“, наводи министарка културе и информисања Маја Гојковић.
Прво такво издање, по налогу краља Александра Првог Обреновића, штампано је у Бечу крајем 19. века. Нови репринт и дигитални формати пратиће и филм о процесу дигитализације, преноси РТС.
Мирослављево јеванђеље, 1. и 2. страна - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2020
Мистерија откинутог листа: Изузетан гест Русије окончао епопеју Мирослављевог јеванђеља
„Тако да нећемо имати само довршено дело, него ћемо имати и сведочанство како је то изгледало од почетка до краја и ако буде обављено професионално, а ја се надам да хоће, онда ће остати као подсећање на процес“, истиче Владимир Пиштало, в.д. управника Народне библиотеке.
„Народни музеј и Народна библиотека непрестано брину о овом рукопису“, рекла је Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду, у ком се чува Мирослављево јеванђеље, а један недостајући 166. лист у Националној библиотеци у Санкт Петербургу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала