Русија: Кристијан Шмит неће бити високи представник за БиХ, функција остаје упражњена

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаУН: Белгијско-немачки предлог о помоћи Сирији прошао, исти такав руски – одбијен два пута
УН: Белгијско-немачки предлог о помоћи Сирији прошао, исти такав руски – одбијен два пута - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Чињеница да Савет безбедности УН није усвојио руско-кинеску резолуцију о именовању високог представника за БиХ на годину дана значи да представник Немачке Кристијан Шмит није именован на ту функцију, која остаје упражњена, рекао је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

„Данас Савет безбедности није успео да усвоји резолуцију о високом представнику за БиХ и СБ није одобрио кандидатуру господина Шмита. Упозоравали смо да су сви покушаји наших колега да се заобиђе укључивање Савета безбедности у тај процес не само незаконити, него и опасни. Према томе, након оставке Валентина Инцка, то место остаје упражњено“, прецизирао је Пољански на заседању Савета безбедности.

Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Савет безбедности није подржао руско-кинеску резолуцију о БиХ
Према његовим речима, не постоји и не може постојати никаква правна основа за другачије тумачење онога што се догодило. Пољански је позвао западне чланице СБ УН да не погоршавају ситуацију и да се врате нормалном и координисаном раду у формату руководећег комитета.
„Желели бисмо да упозоримо наше колеге из Савета безбедности да не предузимају нове незаконите кораке, посебно да не подржавају незаконите штићенике на месту високог представника. Такве кратковиде акције само прете да погоршају унутрашњу политичку ситуацију у БиХ и могу поништити достигнућа међународне заједнице у последњих 25 година“, констатовао је представник Русије.
Подсетимо, Савет безбедности Уједињених нација није прихватио резолуцију Русије и Кине о новом високом представнику у БиХ.
Русија и Кина су предлагале да се високи представник за БиХ именује на годину дана, до 31. јула 2022. године уз затварање Kанцеларије високог представника.
Прочитајте још:
Цвијановић: Руска резолуција о БиХ спасоносно решење да међународна заједница сачува образ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала