Трагао је за Бином Ладеном, а сад му је ЦИА дала специјалан задатак – да истражи мистериозну болест

© AFP 2023 / YAMIL LAGE До пре неки дан незамисливо: заставе Кубе и САД вијоре се у Хавани
До пре неки дан незамисливо: заставе Кубе и САД  вијоре се у Хавани - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
ЦИА је именовала официра ветерана који је учествовао у деценијскоj потрази за Осамом Бином Ладеном да истражи такозвани „Хавана синдром“ који погађа америчке шпијуне и дипломате у иностранству.
Директор ЦИА-е Вилијем Барнс недавно је изабрао обавештајног официра, који није идентификован, за вођење радне групе која ће истражити необјашњиве симптоме, известио је „Вол стрит џурнал“ у среду, позивајући се на „тренутне и бивше званичнике упознате с тим питањем“.
Агенција је наводно покренула радну групу у фебруару, док је у марту кренула посебна иницијатива Стејт департмента коју је водила Памела Спратлен, бивша амбасадорка у Киргистану и Узбекистану између 2011. и 2018. године.
Бројни корисници друштвених мрежа иронично су коментарисали ново именовање, подсећајући да је потрага за лидером Ал-каиде трајала више од једне деценије, после инвазије САД на Авганистан 2001. године.
Иако његов узрок остаје непознат, „Хавана синдром“ погодио је око 200 Американаца откако је први пут откривен у америчкој амбасади на Куби 2016. године, навели су амерички званичници у уторак. Додали су да се готово половина пријављених случајева односи на официре ЦИА или њихове рођаке, а остали на особље Пентагона и Стејт департмента. Мистериозна болест мозга повезана је са низом симптома попут вртоглавице, когнитивних проблема, мучнине, умора и јаке главобоље.
Прошлог децембра, панел Националних академија наука, инжењерства и медицине закључио је да је уређај „усмерене, пулсиране радио фреквенције“ вероватно кривац за мистериозну болест. Међутим, други стручњаци изразили су сумњу у хипотезу о „усмереној енергији“, укључујући Черил Рофер, која је скоро четири деценије радила као хемичар у Националној лабораторији у Лос Аламосу.
„Докази о микроталасним ефектима типа категоризованог као 'Хавана синдром' изузетно су слаби. Ниједан заговорник те идеје није навео како би то оружје функционисало. Није понуђен ниједан доказ да је такво оружје развила било која држава“, написала је она у мају у магазину „Форин полиси“.
Појавиле су се и друге теорије. АП је 2017. објавио звучни снимак који подсећа на скакавце за који се наводи да је „звучни напад“ на америчке дипломате на Куби, међутим, неколико стручњака је прегледало снимак и утврдило да он звучи као „позив за парење мушког краткодлаког скакавца из Индије“. Неуролози који су разговарали са „Гардијаном“ сугеришу да би „масовна хистерија“ могла објаснити „Хавана синдром“, оцењујући да симптоми могу бити психосоматски, а не последица дејства напредног оружја.
Вашингтон је упркос томе настојао да суптилно окриви Москву за необичне симптоме, а бројни медији су се позивали на неименоване „највише званичнике“ који „приватно сумњају да је Русија одговорна за 'Хавана синдром'“. Међутим, мало је доказа за такве оптужбе, преноси РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала