Важан корак ка победи правде: Русија о првој међудржавној жалби Европском суду за људска права

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Подношење жалбе Европском суду за људска права против Кијева одавно је неизбежно, ситуација у Украјини нам није оставила избора, саопштило је Министарство спољних послова Русије. Руски политичари сматрају да је то важан корак ка победи правде.
Тај потез је одавно неизбежан. Тренутна ситуација у Украјини није оставила Русији другог избора него да активира међународни суд“, наводи се у саопштењу МИП-а.
Кремљ, оба дома руског парламента и Крим позитивно су оценили тај корак.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да је подношење жалбе Европском суду за људска права против Украјине апсолутно легитимно и да је све урађено у оквиру норми те организације.
На питање да ли руски лидер Владимир Путин верује том механизму и сматра ли да је он способан да реши проблеме у односима Русије и Украјине, Песков је одговорио да је познато да је председник врло негативно говорио о процесима који се сада одвијају у Украјини, и да, наравно, Русија има право да очекује реакцију Европског суда на те негативне процесе.
Портпарол Кремља је такође прецизирао да захтев Русије није формална жалба, већ покушај разумевања ситуације.
С тим у вези, председник руске Думе Вјачеслав Володин сматра да је обраћање Европском суду учињено са циљем да се заштите интереси Украјинаца и сународника који страдају због самовоље украјинских власти, као и да ће реакција суда на жалбу бити „тренутак истине“ за њега.

„Лакмус тест“ непристрасности суда

С тим у вези, председник Одбора Државне думе Русије за међународне послове Леонид Слуцки изјавио је да жалба руске стране Европском суду за људска права у Стразбуру има „више него убедљиве основе“ и да ће то бити „лакмус тест“ непристрасности суда у Стразбуру.
Како каже, са правног становишта све норме су испоштоване приликом подношења жалбе Руске Федерације.

Важан корак ка победи правде

Истовремено, потпредседник Савета Федерације Константин Косачов сматра да ће сама чињеница да је руско тужилаштво поднело жалбу Европском суду против Кијева „освестити“ украјинско руководство, војску и њихове европске покровитеље.
Он је истакао да је подношењем те жалбе учињен важан корак ка победи правде.
„Правда је спора, али достижна. Посебно ако јој сада помаже тако озбиљна установа попут руског Генералног тужилаштва. Тако да је данас начињен веома важан корак ка победи правде и законитости у погледу догађаја последњих година у Украјини“, написао је он на својој Фејсбук страници.
Са своје стране, шеф Одбора руске Думе за питања Заједнице Независних Држава, евроазијске интеграције и односе са сународницима Леонид Калашњиков прокоментарисао је потез руске стране речју „напокон“.
Он сматра да Русија мора да престане да се „само брани“ и да мора да има „офанзивну позицију на свим фронтовима“.

Крим поздравио иницијативу

Реаговао је и Крим. Шеф радне групе за међународно-правна питања у сталном представништву Крима при председнику Русије Александар Молохов изјавио је да Крим поздравља иницијативу тужилаштва.
Према његовим речима, радна група је спремна да преда све расположиве материјале о блокади водоснабдевања Крима како би пружила уверљиву базу доказа приликом разматрања тужбе против Украјине.
Русија је у четвртак први пут у историји поднела Европском суду за људска права међудржавну жалбу против Украјине због кршења Конвенције Савета Европе о заштити људских права и основних слобода. Према наводима Државног тужилаштва, жалба се „односи на догађаје који су уследили након насилне смене власти у Украјини у фебруару 2014. године“.
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала