Кијев: Тражимо од ЕУ компензацију због „Северног тока 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Пратите нас
Вице-премијерка Украјине за питања европских и евроатлантских интеграција Олга Стефанишина саопштила је какву би компензацију Кијев требало да добије од Брисела због изградње „Северног тока 2“.

„Пре свега то је енергетски пакет. То су гаранције за очување транзита и наставak сарадње у оквиру трипартитног уговора“, изјавила је Стефанишина за телевизијз „Украјина 24“.

Према њеним тврдњама Кијев би требало да добије „гаранције, а не споразуме“, који се тичу „територијалног интегритета и суверенитета“. Она је додала и да би Европска унија требало да испуњава своје обавезе по питању интеграције тржишта гаса и електричне енергије у складу са Споразумом о придруживању Европској унији.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Украјина запретила због „Северног тока 2“: Ова игра није готова
Како је навела вице-премијерка Украјине, Кијев је Европској комисији послао захтев за компензацију пре више од седам месеци.
„Нажалост, до сада нема одговора. Надам се да ће овакве околности бити добра основа како би Европска унија размислила о предлозима", закључила је она.
Немачка и САД су ове недеље склопиле споразум у коме се говори о мерама подршке Украјини, европској енергетској безбедности и заједничким циљевима за заштиту климе. Формулисано је и неколико услова за рад Северног тока 2. Између осталог, САД и Немачка су изјавиле да ће у интересу Кијева и Европе продужити транзит руског гаса преко Украјине после 2024. године. Берлин се обавезао да ће искористити сва средства утицаја како би споразум између Русије и Украјине о транзиту гаса био пролонгиран.
Путоказ са логом компаније Норд стрим 2 која руководи изградњом гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Русија поручила Западу: Узалуд се трудите, „Северни ток 2“ ће ускоро бити пуштен
Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
https://ria.ru/20210723/potok-1742478573.html
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала