Пленковић: Не отимамо Теслу

© Wikipedia / Јавно власништвоНикола Тесла
Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је да су грађани Хрватске ти који су сугерисали да на једној од кованица будућег евра буде и Никола Тесла, и да они никога никоме не узимају.
Током посете Хвару, Андреј Пленковић је коментарисао реакције Народне банке Србије на одабир Николе Тесле за хрватске кованице евра, оценивши „како они могу имати резерве и свој став, али немају никакав утицај“, пренео је ХРТ.
У Народној банци Србије сматрају да би стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра, ако Хрватска постане чланица еврозоне, представљало присвајање културног и научног наслеђа српског народа.
Сијалица гори у Теслиној руци - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
НБС не да Теслу Хрватима: То је присвајање српског наслеђа
„Никола Тесла се родио у Смиљану на подручју Хрватске, живио је углавном у САД. Грађани су ти који су сугерирали да на једној од кованица буде и Никола Тесла, ми никога никоме не узимамо“, поручио је Пленковић.
Додао је како је то још једна велики гест Хрватске, с обзиром на то да је Тесла по националности био Србин, нагласивши да је његова величина била неупитна у глобалним размерама.
„Можемо бити само поносни на то, не видим зашто би то било коме требало бити проблем. Обрнуто, ја бих рекао „честитам“, то би био мој став да сам на челу Народне банке Србије“, поручио је Пленковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала