Случај који је открио тамну страну судства у Србији: А шта да народ није устао…

© Depositphotos / AndreyPopovЧекић и лисице на столу судије
Чекић и лисице на столу судије - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Притисак јавности је учинио своје. Осумњичени за брутално гажење готово целе породице на пешачком прелазу на Карабурми, које се трагично завршило по деветогодишњег Стефана, поново је у притвору и то после даноноћног протеста грађана, а онда и жалбе Првог основног јавног тужилаштва.
Оно што је и лаику било јасно у овом случају, из неких разлога, није било и судији Првог основног суда у Београду. Због тога је виновник тешке несреће са трагичним исходом брже пуштен из притвора него што је у њега доспео.
То, наравно, није могло да прође без добро познате запитаности зашто је правда селективна и зашто и даље постоје „бели медведи“ за које закон не важи. На крају је Кривично ванпретресно веће суда усвојило жалбу Првог основног јавног тужилаштва у Београду и ипак одредило притвор за Л. Г. (38). Али, тек кад су се побунили грађани.

И лаику јасно, зашто није судији

Да је дара превршила меру јасно су ставили до знања људи који су после одлуке да се осумњичени Лазар Г. (38) пусти из притвора и брани са слободе дан и ноћ блокирали место несреће и ту дочекали јутро, најавивши да ће ту и остати док се бахати вишеструки повратник истог кривичног дела не врати у притвор, али и док на одговорност не буду позвани они који су убицу пустили из притвора.
© Fotolia / IzzetugutmenСлучај који је показао тамну страну судства, где се закон не поштује
Правда - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Случај који је показао тамну страну судства, где се закон не поштује
Лазар Г. је на пешачком прелазу на Карабурми јурећи великом брзином прегазио браћу Стефана Б. (9) и Л. Б. (4) и њиховог оца, са којим су прелазили улицу. Не заустављајући се, побегао је са места несреће, али је већ дан касније пронађен и то, по писању медија, у покушају да прикрије доказе, односно аутомобил којим је покосио дечаке. Деветогодишњи Стефан се није пробудио из коме, подлегавши тешким повредама.
Чињеница да је, такорећи само што је приведен, насилник пуштен да се брани са слободе, изазвала је велики револт суграђана који су покренули и потписивање петиције Правда за Стефана.

Довољан један од четири разлога за притвор

Ванредни професор кривичнопроцесног права на Правном факултету Универзитета у Београду Вања Бајовић, каже да је то типичан случај када је осумњиченом требало одмах одредити притвор. Она за Спутњик објашњава да већ двадесетак година наше право не предвиђа обавезно одређивање притвора, али је оно увек могуће. У сваком конкрентом случају суд процењује да ли је испуњен неки од четири конкретна разлога за одређивање притвора које прописује Законик о кривичном поступку.
„Први разлог је ако постоји опасност од бекства учиниоца, што значи ако може да буде недоступан суду и да се не појави на главном претресу, ако има неке везе са иностранством и да може да побегне. Други основ своди се на опасност од уништења доказа, односно да ће покушати да утиче на сведоке, вештаке, или да сакрије материјалне доказе“, наводи наша саговорница.
Трећи основ је, како истиче, опасност да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело које му се ставља на терет, а четврти законски разлог за одређивање притвора је ако се ради о делу за које може да се изрекне казна дужа од 10 година затвора. Значи, додаје Бајовић, ради се о тежем кривичном делу, а начин извршења дела и последице су такве да је дошло до узнемирења јавности.

Пракса је позната

Она каже да је, према њеним сазнањима, и Тужилаштво одмах било предложило одређивање притвор.
© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаСлучај бахатог гажења деце на пешачком прелазу са трагичним исходом је типичан када се одмах одређује притвор
Лисице  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Случај бахатог гажења деце на пешачком прелазу са трагичним исходом је типичан када се одмах одређује притвор
„Пракса је да се у оваквим случајевима, посебно са овако трагичним последицама које могу да изазову узнемирење јавности, а починилац побегне са лица места, одреди притвор. То што је он побегао указује и на постојање другог кривичног дела – непружање помоћи након извршења кривичног дела, што може да буде у стицају са тешким делом против безбедности јавног саобраћаја“, истиче професор кривичнопроцесног права.

Протести показали узнемирење јавности

А за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, ако је услед тога наступила смрт једног или више лица, запрећена је казна од две до 12 година затвора, истиче саговорница Спутњика и додаје:
„Чим се ради о делу за које је прописана казна од две до 12 година то даје разлог суду да одреди притвор по четвртом основу – тешко узнемиравање јавности. Ови протести фактички доказују колико је јавност узнемирена извршењем тог дела“.
Протестима Београђана, посебно житеља Карабурме, углавном родитеља са децом, су се с времена на време прикључивали и лекари у возилима Хитне помоћи, која у том тренутку нису ишла на интервенције, оглашавајући се препознатљивим звуком сирене.
Једна од њих је Данијела Станковић, која је са неколицином „дежурних“ дочекала јутро на месту на коме је бахати возач прегазио дечаке и њиховог оца. Ту је, како је рекла, да би пружила подршку свим родитељима који су се окупили након сазнања да је мали Стефан подлегао повредама.
За Спуњик истиче да је била згрожена информацијом да се особа која је убила дете и другом нанела тешке повреде налази на слободи, али и тиме да постоји особа која је то дозволила.

И Тужилаштво тражило притвор

„Највише сам била згрожена када се појавио документ којим Основно јавно тужилаштво тражи од судије да одреди притвор од 30 дана. Госпођа Ђерић, судија Првог основног суда сматра, међутим, да не постоји основ да та особа остане у притвору иако у докумету стоји да је у питању личност која је социопата која је већ хапшена и за исте ствари лежала казне затвора од десет месеци, осам месеци, три месеца условно, шест месеци и иако стоји напомена да је особа која у најкраћем року може да почини исто кривично дело“, резигнирана је Станковићева.
Према њеним речима, ноћ пре тога, исти човек је у близини цркве на Карабурми колима ударио возило пензионера и исто тако побегао са лица места, о чему постоји записник полиције.

Страх од нове бруталности

Станковићева каже да међу људима који протестују било и страха да би та лабилна особа која изнова понавља иста злодела могла да седне у аутомобил и да уђе међу њих и побије још неколико особа.
Петиција Правда за Стефана коју људи потписују на лицу места, али и онлајн, је управо због тога и покренута да убица буде најстроже кажњен, али истовремено и да они који пуштају убице на слободу такође морају да буду кажњени и уклоњене са тих позиција, каже наша саговорница.
Она зато истиче да је главна порука протеста да се јасно стави до знања да више нема заштићених „белих медведа“ и да више никада не сме да се деси да на улици родитељи траже правду за безбедност своје деце.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала