У Сарајеву типују ко би могао бити ухапшен

© AP Photo / Darko VojinovicМилорад Додик и Жељка Цвијановић на митингу СНСД-а у Бањалуци.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић на митингу СНСД-а у Бањалуци. - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Пратите нас
Одлука високог представника Валентина Инцка којом се доноси Закон о допуни Казненог закона БиХ посебно третира оне који негирају геноцид у институцијама власти.
„Починитељ казненог дела из ставка (1) до (4) овог чланка који је функционер или одговорна особа или запослени у институцији власти или било којем органу који се финансира путем јавног прорачуна, казниће се казном затвора од најмање три године“, прецизно се наводи у одлуци Тужилаштва.
Практично, пише портал "Аваз", на удару ових нових одредби Казненог закона БиХ међу првима би се могао наћи Милорад Додик, члан Председништва БиХ, који је и данас на конференцији више пута негирао геноцид, али и сви други функционери из РС, попут председнице РС Жељке Цвијановић, начелника општине Сребреница Младена Грујичића, заступнице СНСД-а у заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сање Вулић, као многи други функционери из РС са свих нивоа власти који отворено годинама негирају геноцид у Сребреници и ратне злочине почињене на тлу БиХ.
Тужилаштво БиХ саопштило је данас да ће формирати предмет у којем ће бити праћене и евидентиране све објаве појединаца, група или удружења, у којима се износе ставови о негирању геноцида, злочина против човечности и ратних злочина изнесене након ступања на снагу допуна Кривичног закона БиХ које је донео високи представник Валентин Инцко.
"Прикупљање материјала вршиће се у сарадњи са партнерским полицијским и безбедносним агенцијама, а ради поступања Тужилаштва и партнерских институција у оквиру законских овлашц́ења", саопштено је из ове правосудне институције, преноси РТРС.
Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину.  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Инцко наметнуо одлуку: Забрањује се и кажњава негирање геноцида
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала