Бојкот Српске одговор на кукавички потез Инцка

© AP Photo / Sulejman OmerbasicВисоки представник за Босну и Херцеговину Валентин Инцко
Високи представник за Босну и Херцеговину Валентин Инцко  - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Пратите нас
Одлазећи високи представник Валентин Инцко наметањем Закона о забрани негирања геноцида закуцао је ексер у ковчег звани држава Босна и Херцеговина у облику који нам је данас познат. РС ће одговорити бојкотом учешћа у раду антидејтносних институција од Суда БиХ и осталих институција, уверен је политички аналитичар из Бањалуке Војислав Савић.
Инцкова одлука значи да буквално свако ко на територији БиХ буде говорио да није било геноцида у Сребреници може да заврши у затвору и да буде осуђен, било да је у питању обичан грађанин, или државни функционер иако га штити имунитет.

Сарајево већ формира Комисију

„Лопта је сада на терену Сарајева, како ће они да реагују на одлуке које буде стигле из РС мада судећи по експресном реаговању Тужилаштва које је после буквално пет минута од Инцкове одлуке, послало саопштење да ће формирати предмет против свих који негирају геноцид или пропагирају негирања истог мишљење Сарајева можемо да наслутимо. Уједно ово је директни атак и на све функционере пре свега из РС, који буду говорили супротно овом закону, што значи да они могу бити ухапшени. Мада то ће моћи на тлу Федерације али не и РС,“ тврди Савић.

Кукавички потез

Наш саговорник Инцков потез назива кукавичким, јер се на њега одлучио тек кад је био сигуран да одлази из БиХ, и да неће морати да се бави последицама овог свог поступка.
„Овај закон није могуће да буде спроведен, јер улази у фундаменте једног друштва и на тај начин више помаже крају ове државе, него што доприноси њеном опстанку, односно помирењу које је било потребно да се деси. Људи већ имају унапред дефинисане ставове по овом питању, и овај закон не може бити реалан, јер се не базира на чињеницама већ на једној политичкој одлуци, по којој треба Срби да носе терет, а да други да перу савест преко таквих одлука, што је бесмислено и неправно“, наводи Савић.

Како ће одговорити Српска

Инцкова одлука ионако тензичне односе у БиХ води ка самом дну, каже он, уверен да не постоји начин да се овај проблем разреши између Бањалуке и Сарајева.
„Република Српска просто неће спровести ову одлуку, односно, овај део измене Кривичног закона. Република Српска ће на ово одговорити највероватније тако што ће донети одлуку да онемогући деловање вандејтонских институција БиХ на територији РС – Суд БиХ, СИПА, Тужилаштво, дакле све наметнуте институције мимо Дејтонског мировног споразума, а одлуке донете у овим институцијама се неће се узимати као валидне“, објашњава саговорник Спутњика.
Савић подсећа такође да је Инцко донео ову одлуку неколико сати пошто је Резолуција Русије и Кине о постављењу и правима високог представника у БиХ одбачена у СБ УН.
Причитајте још:
Инцко наметнуо одлуку: Забрањује се и кажњава негирање геноцида
Инцково „закуцавање“ /видео/
„Биће великих проблема“: Прва реакција Србије поводом Инцкове одлуке
Додик: Ово тражи жесток одговор, па и проглашење независности - идуће седмице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала