Хрватска публика оценила: „Јужни ветар 2“ други најбољи филм фестивала у Пули

© Фото : Немања Мишчевић/промо„Јужни ветар 2: Убрзање“ светску премијеру имаће 19. јула на Пулском филмском фестивалу
„Јужни ветар 2: Убрзање“ светску премијеру имаће 19. јула на Пулском филмском фестивалу  - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Пратите нас
„Јужни ветар 2: Убрзање“ са Милошем Биковићем у насловној улози други је најбољи филм на 68. Пулском филмском фестивалу према оцени публике.
Српски филм публика је оценила са 4,67, док је прво место однело „Нигде посебно” редитеља Уберта Пасолинија с просечном оценом 4,86 који је уједно овенчан Златном ареном за најбољи филм.
Жири у саставу Бен Хопкинс, Лана Барић, Рада Шешић истакао је да Пасолинијев филм „с одмереном сензибилношћу говори о врло озбиљној и тешкој теми, и у којем су све глумачке изведбе импресивно уверљиво остварене. Без јефтиног манипулирања, филм нас је дубоко дирнуо те смо о њему размишљали још дуго након одјавне шпице“.
Златна арена за најбољу главну мушку улогу додељена је Ренеу Биторајцу за улогу Динка у филму „А били смо вам добри“ редатеља Бранка Шмидта, док је Златном ареном за најбољу главну женску улогу овенчана Вања Ћирић за улогу Мирјане у филму „Плави цвет“ редитеља Зринка Огресте.
Златну арена за режију освојио је Зринко Огреста за филм „Плави цвет“ којем је уједно додељена Велика златна арена за најбољи филм .
„Постоје реч које никада не изговоримо, осећаји које не стигнемо поделити те празнина која остаје иза оних који нас напусте“, стоји у образложењу жирија.
Награда критике за међународни програм отишла је британском филму „У лимбу“ редитеља Бена Шарока, а иста награда за домаћи програм „Плавом цвету“ Зринка Огресте.
Награда публике Златна врата Пуле отишла је у руке Анонете Аламат Кусијановић чији је филм „Мурина“ уједно остварио велики успех у Кану где је проглашен за најбољи дебитантски филм у програму „15 дана аутора“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала