Писaц, смуђ и гурман-песимиста

Орбита културе - Михајло Пантић, Ада Соломон, Кристијан Пецолд, Предраг Гага Антонијевић
Пратите насTelegramOdyssey
Књига „Приче о писцима“ Михајла Пантића, настала из уверења да се о неким стварима не може говорити, већ се може само приповедати, нова је, необична и лична историја савремене књижевности.
Зашто је сматрао важним да исприповеда како је један писац-риболовац за „част“ због објављене приче донео смуђа или како је Андрић коментарисао гурмански апетит „највећег песимисте српске поезије“ Симе Пандуровића, као и да ли је у својих 39 прича и сам сазнао понешто ново о себи, из туђих доживљаја, сумњи, надања, разочарења – питамо професора и књижевника Михајла Пантића.
Шта о филму, његовој будућности и фестивалима мисле овогодишњи добитници престижних признања Фестивала европског филма Палић за „Орбиту културе“ откривају румунска продуценткиња Ада Соломон и немачки редитељ и сценариста Кристијан Пецолд.
Зашто је потресну причу о Дари из Јасеновца, смештену у време другог светског рата повезао са догађајима из деведесетих година прошлог века, зашто је задарска „кристална ноћ“ важна у разумевању трагичних судбина представника српског народа у Хрватској, за Спутњик објашњава редитељ Предраг Гага Антонијевић.
О Сајму књига и свим непознаницама везаним за овај културни догађај велике традиције и значаја – разговарамо са Зораном Хамовићем, председником Удружења професионалних издавача Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала