Руски „Пишчаљ“ и „Купол“: Како делују два најбоља система за борбу против дронова

© Фото : Public domain/DARPAАмерички дронови Gremlins
Амерички дронови Gremlins  - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Пратите нас
На маргинама Међународног авио-космичког салона „МАКС-2021“ концерн „Аутоматика“ (део „Ростеха“) представио је најновије системе за борбу против беспилотних летелица „Пишчаљ“ и „Купол“– једне од најбољих на светском тржишту наоружања. Званични представници компаније су специјално за Спутњик открили детаље о њима.
Према речима портпарола концерна „Аутоматика“ Дмитрија Бурје, оружје „Пишчаљ“ је ручни систем који може да блокира радио-електронску размену информација беспилотне летелице. Може непрекидно да ради један сат, као и на температурама од -20 до +40 степени. Захваљујући таквом односу техничких карактеристика, систем је јединствен примерак на тржишту, истакао је он.
дрон Орион кавер - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
ИНФОГРАФИКА: Шта све може нови руски ударни дрон „Орион-Е“
„Наравно, постоје алтернативне опције. Међутим, наш систем је најбољи. На пример, 'Пишчаљ' има најоптималнији однос тежине и ефикасности на тржишту. Мање је тежине него конкурентни типови система, али је домет дејства исти, ако не и већи. Домет је око два километра, док је тежина система свега око четири килограма“, прецизирао је Бурја.

Систем „Купол“

Са друге стране, како је истакао, систем „Купол“ може функционисати и као преносни и као стационирани систем. Такође, утиче на канале навигације, управљања и предаје информација беспилотних летелица тако што изазива пад дронова или принудно слетање.
„Да би се блокирали канали за управљање и навигацију дрона довољно је усмерити 'Пишчаљ' у правцу визуелно препознатљивог објекта, док 'Купол' формира око штићеног објекта простор у облику куполе са радијусом од око два километра, а улазак беспилотне летелице у тај простор доводи до принудног слетања или пада услед блокирања сигнала за управљање и навигацију“, објаснио је Бурја.
Зрители наблюдают за пролетом многофункционального истребителя пятого поколения Су-57 во время летной программы на МАКС-2021 - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
МАКС-2021: Импресивне пируете руских ловаца на небу изнад Москве /фото/
„Представљени системи се разликују по техници примене: 'Пишчаљ' ради циљано и кратковремено пре постизања резултата, а 'Купол' делује непрекидно, осигуравајући заштиту око објекта од беспилотних летелица“, истиче Бурја.
Како је додао, системи ефикасно онеспособљавају све канале управљања и навигације беспилотних летелица који се данас користе.
„Оно што издваја наше системе је то што су они за разлику већине сличних система већ тестирани у реалним условима“, прецизирао је представник концерна.
Међународни авио-космички салон МАКС-2021 одржава се у подмосковском Жуковском од 20. до 25. јула, а у њему учествују делегације више од 30 земаља.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала