Док свет све више тоне у дужничку јаму, Русија задужена свега 17 одсто БДП

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаШтанд "Русија у XXI веку" на изложби "Русија усмерена на будућност" у Москви
Штанд Русија у XXI веку на изложби Русија усмерена на будућност у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Пратите нас
Јапан је држава са највећим јавним дугом у свету – 234 одсто БДП, саопштио је руководилац руског Центра за макроекономска истраживања ЦСР Данил Наметкин.
Иза Јапана по дуговању налазе се Велика Британија са 144 одсто БДП и САД – са 160 БДП. Дуг ЕУ је достигао чак 120 одсто БДП.
Експерт је израчунао да укупан дуг свих држава света износи 105 одсто од укупног БДП. ;Међутим, без обзира на овако високе показатеље јавног дуга у великом броју држава, мало је вероватно да ће се оне у блиској будућности суочити са проблемом његовог сервисирања.
У исто време, Наметкин је приметио да су мере подршке привреди због пандемије довеле до раста инфлације за 5,4 одсто – највиша вредност у последњих 13 година.
"У овим условима ствара се теоретска могућност пооштравања монетарне политике Федералних резерви САД што може погоршати ситуацију са сервисирањем дуга", објаснио је експерт.
Са друге стране, треба подсетити да је руска Ревозорска комора саопштила да је државни дуг Русије у првом кварталу 2021. године порастао за 741,3 милијарде рубаља (око 10 милијарди евра) и сада износи свега 17 одсто БДП. Од ове цифре, само пет одсто је спољни дуг.
Са друге стране, министарка финансија Сад Џенет јелин упозорила је раније конгресс а постоји претња банкрота те земље, ако се 31. Јула донесе одлука да се повећа праг задуживања
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала