Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Скандал – Американци забранили Шпанцу да учествује на ОИ, Гарбахоса побеснео: Ово је надреално!

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић и Хуанћно Ернангомес
Никола Јокић и Хуанћно Ернангомес - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Пратите нас
Хуанћно Ернангомес, млади шпански кошаркаш, добио је забрану од своје НБА екипе да се појави на Олимпијским играма.
Ернангомес је планирао да са Шпанијом наступи у Токију и нападе једну од медаља, али су Минесота Тимбервулвси стали томе на пут.
Како се наводи, разлог је то што се бивши саиграч Николе Јокића и даље опоравља од повреде рамена.
„Ми подржавамо одлуке наших страних играча да играју за репрезентације и драго нам је што Хуанћо и Кошаркашки савез Шпаније имају страст у представљању своје земље. Нажалост, ради се о актуелној повреди“, навео је Герсон Росас, председник кошаркашких операција Минесота Тимбервулвса.
Он је додао да је разлог за овакву одлуку препорука физиотерапеута, те да је Хуанћу потребно још времена како би се у потпуности опоравио од повреде.
Због овакве одлуке Американаца огласио се чувени Хорхе Гарбахоса, бивши кошаркаш и тренутно председник Кошаркашког савеза Шпаније.
„Хуанћо жели да игра на Олимпијским играма, али Хуанћу то није дозвољено. Имали смо безброј медицинских састанака и никада нам нико није рекао 'Не'. Напротив, добили смо 'Да'. Немамо проблем са Минесота Тимбервулвсима или НБА лигом. Ово је проблем са људима – не оним из медицине – који су донели личну одлуку да Хуанћно не може да игра. Да, говорим о њему, њиховом председнику кошаркашких операција (Герсону Росасу прим. аут)“, навео је Гарбахоса.
Двадесетпетогодишњи крилни центар је претходно добио медицинску дозволу да игра на ОИ, те се са репрезентацијом запутио у Токио, али онда сазнао лоше вести.
Селектор Црвене фурије Серђо Скариоло је претходно, током припремних утакмица за ОИ које је Ернангомес пропустио, навео „да сарадња са Минесотом протиче сјајно“.
„Током пет дана који смо провели у Лас Вегасу ниједан лекар није дошао да види како је играч. Догодио се само један састанак са даљину са физиотерапеутом који је питао Хуанћа за тестове и честитао му на опоравку. Четири сата пред утакмицу са САД, одржан је састанак са докторима националног тима и докторима франшизе Тимбервулвса, који су Хуанћу и репрезентацији честитали на опоравку“, додао је Гарбахоса.
Први човек шпанске кошарке је објаснио да су Тимбервулвси дозволили Хуанћу да наступи на Играма и да ће следећу физичку процену урадити после истих.
„Од тог тренутка, па све до тренутка када нам је Минесота рекла да он неће играти, десио се низ ствари које су показале да ова одлука није медицинске природе. Чак је и тренер Тимбервулвса честитао Хуанћу на томе што је у Токију. Нико није сумњао у то да ли може да игра“.
Да ствар буде још бизарнија, Хуанћно је био део шпанске посаде која се појавила на отварању Олимпијских игара, док је слику Хуанћа и његовог брата Билија поделио званични профил Минесоте на Твитеру.
„Да је одлука промењена због погоршања повреде или неког физичког проблема, то бисмо разумели. Ја разумем да доктори могу да промене мишљење, али да би то урадили морају да виде или прегледају играча, а то се није десило. Ово је надреално“, објаснио је Шпанац.
Он је на крају оптужио Минесоту за говорење неистине.
„Минесота је као разлог навела то да њихови доктори никада нису дали дозволу. Шесторо људи из националног тима је било на том састанку и сви су сведочили да су они недвосмислено рекли 'Да'. То се десило у 21. веку са шесторо људи који причају савршено енглески, тако да је несхватљиво да је то њихов разлог. Да нису рекли 'Да', Скариоло се никада не би захвалио Тимбервулвсима за све што су урадили. Да нису рекли 'Да', играч никада не би отпутовао у Токио“, подвукао је Гарбахоса.
Токио: Србија и Русија међу најбољима, доминација Кине /фото/
Југославија би представљала страх и трепет, али – да ли би срушила САД?
Американац са пасошем Албаније преко Кине стигао у Партизан! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала