Акција „Опсон икс“ открила превару у Хрватској

CC BY 2.0 / James N. Mattis / Застава Хрватске
Застава Хрватске  - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Еуропол, који је пола године радио на истрази трговине лажним прехрамбеним производима објавио је да је у Хрватску ушло коњско месо с декларацијом - телетине. Међутим, хрватске институције о томе ништа не знају.
"Ми редовно мењамо европске законе, побољшавамо их и пооштравамо их како бисмо спречили кривотворење хране, међутим, нажалост, увек има оних маштовитих појединаца који се снађу. Нађу неке рупе у закону", објашњава еврозаступница Биљана Борзан, преноси хрватски Дневник.

У акцији "Опсон икс", која се од децембра 2020. па све до краја јуна ове године спроводила у Хрватској и још 72 земље света, заплењено је готово 16.000 тона робе. Нездраве, покварене или илегално прерађиване хране и пића.

Осим меса, у Хрватској је највише лажњака пронађено међу алкохолним пићима - предњаче вино и вотка. Вредност илегалне хране и пића заплењених у тој акцији је 54 милиона евра, а издато је више од 600 глобалних налога за хапшење.
Европарламентарка Биљана Борзан у свом се раду сусрела и с другим врстама кривотворења хране.
"Кривотворења хране врло се често догађају када се говори о храни која је означена био, органски, еко и слично, коју најчешће узимају они људи који то морају због здравствених разлога. Тим је та несрећа већа", наводи Борзанова.
Царинска управа учествовала је у акцији. Она се спроводила појачаним надзором и контролом над приватним возилима, комбијима, теретним возилима и аутобусима, као и спровођењем појачаног надзора особа и возила која прелазе преко државне границе. Тврде да нису утврђене неправилности.
"Ми смо законе пооштрили и казне су сада толико високе да би требало да одврате свакога ко покуша да вара с храном. Пооштрили смо инспекцијски надзор како бисмо варање с храном свели на што мању меру", објаснила је Борзанова.
Осим Царинске управе, о неисправној роби информације нема ни Ветеринарска инспекција, Министарство пољопривреде, Агенција за храну и Државни инспекторат.
Колико је коњетине завршило на хрватским полицама под декларисањем као телетине, наведени медиј није добио одговор.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала