Експлозија цена станова у Београду

CC0 / Pixabay / Тржиште некретнина
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Цене некретнина у Србији порасле су за 30 одсто и не престају да расту и даље, преноси Блиц.
Шокантно звучи и чињеница да је најскупљи квадрат у Београду продат за невероватних готово 10.000 евра! Тачније, најскупљи квадрат стамбеног простора у другом кварталу ове године купљен је комплексу "Београда на води" по цени од 9.721 евра, податак је Републичког геодетског завода у извештају са тржишта непокретности за други квартал 2021.
Јелена Давидовић представник портала Некретнине.рс открила је за "Београд на Блиц" да је у јуну ове године закључен 14.121 уговор о продаји непокретности што представља повећање од 16 одсто у односу на исти месец претходне године.
"Закон потражње и понуде влада на тржишту некретнина, тако да све док будемо имали већу потражњу у односу на понуду имаћемо раст цена, повећана потражња гура цене квадрата напред", каже Давидовићева.

Најпопуларније београдске општине

Одувек су неки делови Београда били популарнији од других, а то наравно доста утиче и на цену некретнина у тим деловима.
Како каже Јелена Давидовић, највећи број станова и у староградњи и у новоградњи у 2020. години према подацима Републичког геодетског завода прометовано је на територији београдских општина Звездара, Нови Београд, Палилула, Земун, Чукарица, Савски венац, Стари град, Врачар и Раковица, а ситуација је иста и ове године.
Према анализи оглашених огласа на сајту nekretnine.rs. цене константно расту из месеца у месец, и тај раст може да се прати, па је рецимо у јуну просечна цена за следеће општине износила:
Центар града - 2.517 евра по метру квадратном
Врачар - 2.372 евра по метру квадратном,
Нови Београд - 1.950 евра по метру квадратном,
Миријево - 1.268 евра по метру квадратном.
"На основу тога за куповину стана рецимо од 30 квадрата на Новом Београду је потребно издвојити од 73.000 до 80.000 евра, а за неки стан од 60 метара квадратних на Миријеву потребно је издвојити од 75.000 до 90.000 евра", процењује Давидовићева.
Међутим, има и оних мање популарних делова града где је цена некретнина нешто повољнија, али и тамо се свакако доста гради.
"То су станови са леве стране Дунава, односно насеља Овча и Борча, а доста се гради и у Сурчину и на општини Ледине", указује нам.

Изнајмљивање станова

Када је у питању изнајмљивање станова, ту су највише биле приметне последице проузроковане корона вирусом, нарочито за време локдауна када је већина станова остала празна.
Већ у другој половини 2020. године тржиште је успело да се опорави, тако да су цене изнајмљивања станова, како каже Давидовићева, поново достигле ниво с почетка 2020. године, односно пре избијања пандемије.

Викендице најтраженије у прошлој години

Док је тржиште изнајмљивања станова било угрожено појавом пандемије, прошла година била је најбоља за тржиште викендица.
"Специфична је потражња за кућама и викендицама у односу на претходне године, и то не јењава. У односу на 2019. годину продато је за 60 одсто више викендица", каже Давидовићева.
Додаје да су популарна места у околини Београда, која су удаљена око 20 до 30 километара од града, која имају задовољавајућу инфраструктуру, као и одређену варијанту градског превоза, а то је рецимо Авала, Баћевац, Космај, Вранић, Барајево и други.
Уколико се питате колико новца је потребно за куповину куће или викендице, како Давидовићева каже, око 36.000 евра је потребно издвојити за куповину просечне викендице.
"За савремену кућу са добром изолацијом потребно је око 60.000 евра, а за добро опремљену кућу са уређеним двориштем око 150.000 евра", наводи Јелена Давидовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала