Кинески дронови изнад Србије: Улазак војне силе на Балкан који неће обрадовати НАТО

© Фото : Јутјуб/Radio Slobodna EvropaКинески дрон ЦХ-92А
Кинески дрон ЦХ-92А - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Војна сарадња Србије и Кине наљутиће НАТО, водеће земље пакта не гледају благонаклоно на било чије присуство на Балкану, који сматрају „недовршеним послом“, са њихове тачке стратегијских намера. Иако притисак неће исказати отворено, сигурно ће Србији ударити ограничења везана за безбедност и одбрамбену политику Европске уније.
Ово за Спутњик каже војни аналитичар Митар Ковач, коментаришући изјаву старијег пуковника Ву Јонђеа, изасланика одбране Народне Републике Кине у Београду, који је, коментаришући куповину кинеских дронова од стране Србије, рекао да ће две земље пронаћи још заједничких тачака сарадње у наменској индустрији.

Како ће НАТО гледати на кинеске дронове

Србија је од Кине купила беспилотне летелице ЦХ-92А опремљене ракетама ФТ-8Ц, али војни стручњаци тренутно раде и на развоју српске беспилотне летелице „Пегаз“.
Високи војни званичник Кине истиче да кинеско развојно искуство на пољу оваквих ваздухоплова може да буде од помоћи Србији у овом важном пројекту.
Ковач је сигуран да ће се овај наступ кинеског војног званичника, а посебно продаја војне опреме Србији, на Западу коментарисати искључиво као продужетак утицаја војне силе са истока на овом простору.

Стратегија војне неутралности

Он истиче да је Србија од Кине купила технолошки најмодерније дронове који су наоружани и да ће та чињеница посебно бости очи онима који не виде оно што Кина одлично види, да је ова куповина део стратегије војне неутралности Србије.
Ковач подсећа да НАТО са неодобравањем гледа на било чије присуство на Балкану, а да се однос према овом простору најбоље види према ставу који има о односима Србије и Русије.
„Присуство Русије су прогласили малигним утицајем, било која активност, била она и хуманитарна, није добродошла на овом простору. Свакако да благонаклоно ни НАТО, ни водеће земље Европске уније не гледају ни на Кину, на њен привредни утицај, њене стратешке пројекте везане за сарадњу са земљама централне и источне Европе. Покушај Кине да мало отвореније и јаче профилише свој садржај сарадње на Балкану са Србијом, наравно да да ће сметати. Сматраће то својеврсним продужетком утицаја војне силе на овом простору, односно стратешких намера Кине да у домену свог економског и привредног утицаја појачава и војно присуство“, каже Ковач.

Највише активности са НАТО-ом

Он наглашава чињеницу да Србија сарадњом са Кином, посебно са курса њене војне неутралности, није урадила ништа што би повредило било кога у НАТО-у.
„Треба бити свестан чињенице да данас преко 65 одсто војних активности одржавамо са НАТО-ом, а свега 35 одсто са другим државама света, па ће се у тај проценат утопити и део активности везан за Кину. НАТО ће ипак реаговати, неће отворено исказивати притисак и нелагодност, али верујем да ће наћи примерене начине и канале да то искажу кроз ограничења везана за безбедност и одбрамбену политику Европске уније или ограничења везана за сарадњу са водећим државама НАТО пакта“, каже Ковач.
Наш саговорник додаје да је изузетно важно и како ће Кина реаговати на евентуални притисак НАТО-а, али да пре свега наша земља треба да штити своје интересе.
„Србија је и на овај начин ојачала своју војну неутралност и исказује је и према НАТО-у и према Русији, према било којој другој великој сили света. Жели да сарађује са свима, а ниво и садржај сарадње бира пре свега у складу са својим потребама, али и потребама друге државе која је уговарач сарадње“, истиче Ковач.
„Мислим да ће наша сарадња помоћи да се повећа поверење и способност Србије да спроводи политику војне неутралности и одбрани суверенитет и безбедност, а помоћи ће и Србији да дâ нови допринос међународним мировним операцијама“, рекао је Ву.

Биће и вежба са кинеском војском

Представник једне од најмоћнијих армија света је подсетио да је пандемија спречила и историјску, прву војну вежбу кинеске и српске војске, која је била заказана за јануар прошле године.
Ковач је сигуран да ће се вежбе српске и кинеске војске одржати чим пандемија то дозволи. Он за Спутњик открива да је реч о вежбама које треба да почну са најпрофесионалнијим снагама, односно, специјалним јединицама.
„То један логичан пут и он ће се наставити у смислу обуке других јединица, првенствено оних које су део сарадње у домену војно-техничке, говорим о купљеним беспилотним летелицама. Било би логично да се наредни садржаји обуке прошире на такве јединице и такве снаге, али и на развојни пројекат везан за „Пегаз“, каже Ковач.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала