Кон предвиђа четвороцифрен број заражених дневно

© Tanjug / ZORAN ZESTICКовид болница КБЦ Драгиша Мишовић
Ковид болница КБЦ Драгиша Мишовић - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Члан Кризног штаба за борбу против корона вируса епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас да сада имамо погоршање епидемиолошке ситуације, те да ће број новозаражених и даље да расте, захватиће и август.
"Почетак школске године је исто нешто што је јако битно, ако немамо вакцинисаност како треба, питање је како ће се и то обављати. Не можете да занемарите чињеницу да постоји вакцина која се може давати старијима од 12 година и да је она опште препоручена. Читав живот нам зависи од вакцинације", сматра Кон, пренеле су Новости.

Непоштовање мера

"Сада је више од 300 људи хоспитализовано и свако размишља "неће то мене", не прихватају нове информације, то је класично забијање главе у песак, посебно младих. Оно што је с друге стране чињеница, јесте да имамо велики број имуних али има и измене вируса. То видимо и у Израелу где оболевају и имунизовани, али немају тешке форме болести. Израел се јасно објашњава јер је већи број вакцинисаних па у укупном броју заражених буде све више заражених и оних који су вакцинисани јер ту долази и до пробоја имунитета", тврди Кон.

Расте број заражених

Кон је говорио и о порасту броја заражених и рекао да природни ток успона постоји и да иде до осам недеља.
"Успон је почео последње недеље јуна и трајаће све до августа. Не треба заборавити чињеницу да имамо вакцинисане али и да се у септембру формирају колективи, а имамо и повратак са летовања, све ће то утицати на природни ток епидемије. Да немамо вакцинисане највећи скок би био сада. Не почиње истовремено пораст у свим земљама, упоређујете са њиховим мерама, обухватом вакцинисаних и процењујете шта може да се очекује", рекао је Кон за ТВ Пинк.
Нагласио је да ће у Србији корона бројке поново бити четвороцифрене.
"Сасвим је јасно да ће код нас доћи до четвороцифрених бројева дневно, то је потпуно јасно. Само је очигледно једна присутност мирне ситуације у току лета јер су бројеви прилично мали и не види се попуњеност болница. Не доживљава нико оно што може да се очекује и да се дешава. Изгубљено је време од месец и по дана за вакцинацију, не ради се када иде успон јер тада и сама вакцинација представља ризик за заражавање. Вакцинација се најуспешније спроводи онда када је све мирно, а ми смо тај тренутак испустили", рекао је Кон.
Додао је и да пик зависи од од вакцинације.
"Директно обухват вакцинације зависи колико ће талас бити висок или заравњен, ту нема размишљања. Оно што су заблуде учиниле и однос према вакцинама последњих десетину година и више од тога, учинио је да је створио једно потпуно лажно уверење да је мања опасност од короне него од вакцине", истакао је др Кон.

Има вакцинисаних, не можете потпуно затварати

"Када се говори о мерама које долазе на дневни ред не можете занемарити чињеницу да се повећавају бројеви; то је једна ствар, а друга је да не можете занемарити чињеницу да постоје заштићени људи који су вакцинисани и не можете потпуно затварати као на почетку јер је то нелогично. Јавно здравље, сви они који се баве чувањем народног здравља, почетком априла су рекли да се велики скупови могу одржавати само са заштићеним људима", рекао је Кон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала