Покренут поступак против судије у случају „Карабурма“

© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест грађана на Карабурми
Протест грађана на Карабурми - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Министарка правде Маја Поповић поднела је данас захтев Високом савету судства да у складу са својим надлежностима преиспита постојање дисциплинске одговорности Радмиле Ђерић, судије за претходни поступак Првог основног суда у Београду, кажу из Министарства правде.
Она је, да подсетимо, пустила на слободу Лазара Г, возача који је на Карабурми покосио оца са двоје деце на пешачком прелазу, а након чега је једно дете (9), подлегло повредама у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој.
„За вођење овог поступка надлежни су дисциплински органи Високог савета судства (Дисциплински тужилац и Дисциплинска комисија), који на основу закона треба да поступају хитно како вођење дисциплинског поступка не би застарело у року од две године од дана када је дисциплински прекршај извршен“, кажу у Министарству правде и додају:
„Уколико буде утврђено да постоји одговорност судије за извршени дисциплински прекршај могу се изрећи јавна опомена, умањење плате до 50 одсто најдуже годину дана, као и забрана напредовања у трајању до три године“
Поред ових санкција, како кажу у надлежном министарству, уколико буде утврђено да постоји одговорност судије за тежак дисциплински прекршај може бити покренут поступак за разрешење судије.
„Поред тога истичемо да судија не може бити кривично одговоран за мишљење које је изнео у обављању судијске функције“, кажу у Министарству правде.
Аплауз за Стефана - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Опроштај од дечака ког је усмртио аутомобил: Аплауз се проломио Карабурмом /видео/
Министарка правде најавила је за викенд да ће иницирати „преиспитивање постојања одговорности поступајућег судије“ који није одредио притвор осумњиченом за саобраћајну несрећу на Карабурми, у којој је смртно страдао дечак.
Поповићева је у саопштењу навела да реагује „поводом оправданог узнемирења грађана“ због одлуке судије за претходни поступак Првог основног суда у Београду, „да осумњиченом Лазару Г. не одреди притвор“.
Она је подсетила да је реч о предмету „саобраћајне несреће у улици Маријане Грегоран, у којој је дошло до смрти дечака од девет година и повређивања дечака од четири године". Поповић је навела да притвор није одређен „у ситуацији када је осумњичени након саобраћајне несреће побегао – напустио лице места, те у ситуацији када је у конкретном случају постојало више законских разлога за одређивање притвора“.
Ова саобраћајна несрећа догодила се у недељу, 18. јула. Тада је Лазар Г. (38) на Карабурми покосио оца са двоје деце, од којих је једно, дечак Стефан од 9 година преминуо у четвртак у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој улици.
Судија је за претходни поступак, међутим, пустила Лазара Г. на слободу без обзира на његов полицијски досије. Имао је чак 6 казни због прекршаја у саобраћају, неколико пута је био у затвору због других кривичних дела, једном је био под електронским надзором и новчано је кажњаван.
На дан када је Стефан (9) преминуо на Карабурми је започет миран протест грађана који су тражили да се Лазар Г. ухапси. Он је приведен сутрадан, у петак, 23. јула, пошто је преиначена пресуда судије за претходни поступак и одређен му је притвор.
Грађани Карабурме, којима су се придружили и суграђани из осталих крајева града, наставили су са протестом, а траже да се преиспита одговорност судије за претходни поступак која је Лазара пустила на слободу.
Породица, Игор Јурић и окупљени на Карабурми који протестују и уједно одају пошту страдалом дечаку - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Поново протест на Карабурми: Грађани траже казну за судију /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала