Председник Туниса сменио премијера после насилних протеста

© AP PhotoПротести у Тунису
Протести у Тунису - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Председник Туниса Каис Саид сменио је премијера Хишама Мешишија и замрзнуо парламентарне активности, након насилних протеста због економске ситуације и наглог пораста броја заражених ковидом 19.
Демонстранти који су се у недељу сукобили с полицијом славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно синоћ објављена одлука председника. Саид је такође укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера како би се вратио социјални мир у земљи, преноси АП.
Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава да преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док поново не буде омогућен нормалан рад институција.
“Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис и док не спасемо земљу”, рекао је Саид у телевизијском обраћању.
Хиљаде људи окупиле су се у недељу у главном граду Туниса и другим градовима захтевајући да влада поднесе оставку након наглог пораста броја заражених ковидом 19, који погоршава и онако лошу економску ситуацију.
У главном граду полиција је користила бибер спреј против демонстраната који су бацали камење и узвикивали пароле тражећи да премијер Хишам Мешиши поднесе оставку, а парламент се распусти, пренео је Ројтерс.
Према наводима сведока, стотине људи протестовале су и у Гафси, Сиди Бузиду, Монастиру и Набелу. Углавном млади демонстранти су узвикивали ”Напоље” и позивали на распуштање парламента и превремене изборе. Демонстранти у Сусу покушали су да нападну локално седиште највеће странке у парламенту, умерене исламистичке Енахде. У Тозеру демонстранти су запалили седиште Енахде.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала