Србија пред новим рекордом на ауто-путевима

© Tanjug / ZORAN ZESTICАуто-пут "Милош Велики"
Ауто-пут Милош Велики - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Данас ће бити познато да ли ће бити оборен рекорд по броју возила на ауто-путевима од пре две недеље. Оно што је извесно, јесте да се приближавамо резултатима из 2019. године када је до краја летње сезоне ауто-путевима прошло 37,5 милиона возила.
У "Путевима Србије" кажу да се годишње бележи раст промета брзим саобраћајницама од четири одсто и да тај проценат расте са сваким новоизграђеним километром, преноси јавни сервис.
Једини пад и у путничком и у теретном саобраћају од марта до јуна прошле године, када је Србија због короне била закључана, већ је надокнађен. Према подацима "Путева Србије", до средине јула кроз нашу земљу је прошло 31 милион и 300 хиљада возила.
"То је у односу на прошлу, дакле на 2020. годину скок од неких 30 одсто а у односу на 2019. скок од 10 одсто. Приход од наплате путарине у овој години, до 18. јула износи 16 милијарди и 350 милиона динара. То је у односу на претходну годину 29 одсто више, а у односу на 2019. годину 28 одсто више", каже Николина Арбутина из "Путева Србије".

Пуније касе од путарине, али корист има целокупна привреда

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истиче да у структури растадруштвеног производа у првом кварталу грађевина има утицај готово са две трећине.
"Ми смо имали 20 одсто раст грађевине и инфраструктуре у структури БДП-а, а у другом кварталу планирамо да раст буде до чак 40 одсто", наглашава Момировић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала