Басиста „Ролингстонса“, сарадник Мајлса Дејвиса, Стинга и Клептона отвара 27. Нишвил

© Фото : НишвилНишвил
Нишвил - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите нас
Дугогодишњи басиста „Ролингстонса“ Дарил Џоунс и близак сарадник Мајлса Дејвиса наступиће на отварању Нишвила 12. августа са својим супертриом „Stone Raiders“.

„Мускетар“ Мајлса Дејвиса

Дарил Џоунс који је од почетка своје каријере постао значајан члан чикашке блуз и џез сцене, наступао је са легендарним Мајлсом Дејвисом до смрти музичара 1991. године, после чега је као један од „Мајлсових мускетара“ доспео у жижу музичке јавности и наступао са Стингом, Ериком Клептоном, Нилом Јангом, Мадоном...
Позив „Ролингстонса“ да на басу замени Била Вајмана, који је тада напустио састав, уследио је 1993. године. Иако га преостали чланови бенда никада нису промовисали у званичног члана групе, Џоунс је са „Стонсима“ свирао на свим албумима и турнејама до данас, а уз све то, осим што води и своје ауторске пројекте, један од најомиљенијих ангажмана му је управо оно што ради у склопу „Stone Raidersa“.
© Фото : Нишвил промо „Stone Raiders“ са Дарилом Џоунсом
 „Stone Raiders“ са Дарилом Џоунсом - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
„Stone Raiders“ са Дарилом Џоунсом
Наступ Дарила Џоунса и његове групе „Stone Raidersa“ отвориће главни део 27. Нишвила 12. августа, док ће пратећи програм овогодишњег фестивала џеза почети већ 6. августа.

800 извођача на 15 локација

„Ми настављамо тамо где смо стали, несмањеним темпом и појављујемо се у пуном обиму. Дакле, 15 бина, преко 800 извођача у 250 програма“, каже за Спутњик Сашка Попов из организације фестивала.
У четири вечери главног програма наступиће по четири уметничка и четири комерцијална хедлајнера, а после отварања и наступа Дерила Џоунса 12. августа, публика ће имати прилику да чује „Earth, Wind and Fire experience“.
„Ал Мејкеј, продуцент и композитор познате фанк и р’н’б групе из осамдесетих година, окупио је музичаре и направио својеврсни омаж групи ’Earth, Wind and Fire‘, тако да ћемо моћи да их видимо у Нишу и подсетимо се њиховог звука“, наводи наша саговорница.
Друге вечери на главној бини наступиће Стенли Џордан, гитариста који ће изводити програм Џимија Хендрикса поводом обележавања 50 година од смрти великог гитаристе, док ће у суботу публика слушати „Леб и сол“, као и Горана Бреговића.
„Горан Бреговић је наш овогодишњи добитник Гранд при награде ’Шабан Бајрамовић, који се додељује сваке године извођачима за успешну фузију џеза са осталим музичким правцима. Он ће са Нишвил биг бендом извести и неке од нумера Шабана Бајрамовића“, истиче Попов.
© Flickr / VeniГоран Бреговић
Горан Бреговић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Горан Бреговић
У недељу 15. августа Нишвил ће угостити „Танго џез квартет“ из Аргентине, који ће наступити са Омладинском филхармонијом „Наисус“ поводом обележавања века од рођења Астора Пјацоле.
„Последње вече затвориће Антони Би и ’House of rhythm‘, реге бенд са Јамајке. Већ неколико година се реге налази на нашем програму, јер нам је важно да негујемо и тај део наше публике“, објашњава наша саговорница.
Биоскоп и позорница на отвореном
Позоришни програм овогодишњег фестивала броји чак седам представа из иностранства, а наставља се филмским репертоаром са укупно 100 филмских наслова са музичким темама.
„На шест локација у граду ће бити разапета биоскопска платна где ће се емитовати укупно 100 филмских остварења, а куриозитет овогодишњег ’Nisville movie summit-а‘ је drive-in биоскоп. Наиме, део који се налази испред зидина нишке тврђаве, а који заузима ауто-пијаца, измештен је и то ће бити биоскоп на отвореном, где ће публика из својих аутомобила моћи да ужива у филмовима“, истиче Сашка Попов.

Цртачи „Дилана Дога“ и „Загора“ гости „Стрипорамe“

Фестивал стрипа у оквиру Нишвила „Стрипорама“ одржаће се на отвореном и то у току главног програма. Као међународни фестивал стрипа и културе „Стрипорама“ ће и ове године окупити више од 10 гостију из различитих земаља. Посетиоци ће бити у прилици да виде радове познатих цртача попут Италијана Паола Армитана, који је поред „Дилана Дога“ радио и на стрип јунаку Бетмену.
© Фото : Нишвил промоОвогодишња Стрипорама одржаће се од 12. до 15. августа иза Павиљона на нишкој Тврђави
Овогодишња Стрипорама одржаће се од 12. до 15. августа иза Павиљона на нишкој Тврђави - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Овогодишња Стрипорама одржаће се од 12. до 15. августа иза Павиљона на нишкој Тврђави
„Стрипорами“ у госте долази и један од најистакнутијих југословенских цртача Бранислав Керац, аутор незаборавних стрип серијала као што су „Тарзан“ и „Загор“, који обележава 60 година од изласка прве стрип свеске.

Награда за животно дело Јови Радовановићу и „Седморици младих“

Награда за животно дело коју Нишвил џез фестивал традиционално додељује заслужним српским музичарима, ове године биће уручена Јови Радовановићу и ансамблу „Седморица младих“. Као група којом се Тито поносио, Југославија дивила, а Совјетски Савез радовао, „Седморица младих“ заслужни су за промоцију добре музике, а нарочито џеза на овим просторима.
На Нишвил ће моћи да се уђе уз ковид сертификат, потврду да је ковид прележан у последњих шест месеци, а невакцинисани ће моћи на главни стејџ уз тест, који ће моћи да се уради на лицу места.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала