Карађорђевићи „досолили“ политичку кризу у Црној Гори — далеко је Стразбур

© Sputnik / Наташа МилосављевићПлаже у Црној Гори које потражују Карађорђевићи
Плаже у Црној Гори које потражују Карађорђевићи - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Политичку кризу у Црној Гори, хтели-не хтели, „досолили“ су и Карађорђевићи, а владајућа коалиција се по ко зна који пут нашла у небраном грожђу. Овога пута их је у Будви поделило правничко питање — шта с имовином некадашње династије коју Карађорђевићи потражују више од 15 година.
Принц Александар Други Карађорђевић затражио је од градоначелника Будве Марка Царевића и председника Скупштине општине Будва Крста Радовића да буде поништена одлука да се зарад јавног интереса, односно изградње паркинга, експроприше 2.500 квадрата земље у Милочеру, у власништву Карађорђевића.

И Карађорђевићи се „уплели“ у кризу власти

Карађорђевићи су преко адвоката још 7. априла 2005. поднели захтев да им се врати целокупна имовина у Црној Гори у складу са одредбама Закона о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу и тај предмет је предат Комисији за повраћај и обештећење у Бару.
После бурне расправе, Скупштина општине Будва је 15. децембра прошле године донела одлуку којом је утврђен јавни интерес за експропријацију дела катастарске парцеле 986 КО Свети Стефан, уз налог председнику Општине и осталим органима локалне самоуправе да предузму потребне радње ради реализације те одлуке.

Царевић у клин, Радовић у плочу, а из „истог“ табора

Пола године касније, уместо да реализује одлуку, председник Општине Будва Марко Царевић, међутим, сматра да Црна Гора мора да врати имовину коју је бесправно одузела породици Карађорђевић.
© ФотоПринц Александар Други Карађорђевић затражио је од челника Будве да пониште одлуку о експропријацији њиховог имања које потражују
Породица Карађорђевић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Принц Александар Други Карађорђевић затражио је од челника Будве да пониште одлуку о експропријацији њиховог имања које потражују
„У свакој озбиљној држави која куца на врата ЕУ, у претприступним преговорима се каже да је владавина права загарантована, па зато треба бити праведан... Држава мора да врати ову имовину и то је све законски чисто и јасно“, рекао је Царевић.
За разлику од тог функционера Демократског фронта, онај из редова Демократске Црне Горе, која је и предложила експропријацију земљишта, Крсто Радовић, каже да му не пада на памет да повлачи одлуку.

Докле ће трајати последице безвлашћа

Члан Крунског већа краљевске породице Карађорђевић Драгомир Ацовић каже за Спутњик да није Црна Гора једина у којој је политика претходница оном што је исход правосуђа.

„Оно што је у целој ствари фантастично и што обара читаву концепцију и идеју међународног признатог правног поретка је када се такве ствари дешавају у таквим земљама када се од стране моћних диктира шта је то правда, а шта није правда. Они решавају своје интересе и у принципу питање права, правде њих не интересује,већ само да ствари иду у правцу који њима одговара“, истиче Ацовић.

Он подсећа да је одлуком Скупштине Србије пре 20 година постао неважећи указ којим је конфискована имовина породице Карађорђевић. С друге стране, имате сада то да су после пет и више деценија разних злоупотреба одлуке партијских форума и разних моћника послужиле да се конституишу неки нови принципи.
Кључно питање је, како каже, докле ће трајати последице једног времена безвлашћа и тираније и како то да је наслеђе тог времена постало универзална вредност.

Свима вратити одузето

„И све реакције се своде на то, а што да се врати њима. Што да се не врати неком другом. Ја сам за то да се врати свима којима је имовина неправедно одузета. То што је речено ово може да се врати, а ово не може, ми то имамо на сваком кораку, не само у Црној Гори. То постоји и у Словенији, где је чак Уставом забрањено да се породици Карађорђевић ишта врати. Само Карађорђевићима“, истиче Ацовић.

На питање како су решаване у свету ситуације сличне овој, он каже да је тај проблем био присутан свуда где је револуција проглашена за једнократни закон.
CC BY-SA 4.0 / Ljiljana Sundać (cropped photo) / У Словенији је уставом забрањено враћање имовине Карађорђевићима, међу којима је и вила Блед
Поглед на вилу Блед са језера - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
У Словенији је уставом забрањено враћање имовине Карађорђевићима, међу којима је и вила Блед
„Али, ствари су негде урађене тако да је бар део тога исправљен. У Румунији, на пример, није враћена краљевска палата у Букурешту, али је враћен дворац у околини Букурешта, као и два дворца са комплетном имовином у унутрашњости земље. У Бугарској је урађено врло слично. У Аустрији није урађено ништа тако, тамо је чак постојао и закон до пре више од десет година који је забрањивао члановима породице Хабзбурга да живе у Аустрији“, наводи наш саговорник.

Грчка династија по правду ишла у Стразбур

Он напомиње да је предмет који су покренули наследници грчке краљевске породице дошао до Међународног суда правде у Стразбуру, који је пресудио да грчка држава мора да исплати обештећење краљевској породици. На питање да ли размишљања породице Карађорђевић иду и у том правцу, он подсећа на процедуру.

„Да бисте могли да тражите правду на Међународном суду правде, морате да прођете све инстанце националног правосуђа. Уколико држава то не жели, она може на било ком нивоу да заустави ствар и да је држи блокирану докле год хоће. Док нисте прошли и последњу инстанцу, ви не можете формално да се појавите пред судом у Стразбуру“, јасан је Ацовић, истичући да се предмет у Црној Гори вуче више од 15 година, јер не може да изађе из зачараног круга локално надлежних судија.

С обзиром на кризу која дрма владајућу коалицију у Црној Гори, коју је најбоље осликао случај одлуке о експропријацији имовине Карађорђевића за рачун паркинга у Пржном, иако је она у поступку реституције, коначном решењу по њиховом захтеву поднетом 2005. не могу се надати.
Супротстављене изјаве Царевића и Радовића су то недвосмислено потврдиле.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала