Нова законска решења предвиђају: Свако ко повреди углед Српске и њених народа биће процесуиран

© Sputnik / Радоје ПантовићЗграда Владе РС у Бањалуци
Зграда Владе РС у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Два закона о којима ће Народна скупштина Републике Српске расправљати на посебној седници 30. јула предвиђају да се не дозволи провођење наметнуте одлуке високог представника у Српској, а свако ко повреди углед Републике Српске и њених народа биће процесуиран и кажњен.
Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић појаснио је да је реч о изменама и допунама Кривичног законика Републике Српске и о доношењу посебног закона о непримењивању одлуке високог представника.
Петковић је појаснио да је изменама и допунама Кривичног законика предвиђено једно ново кривично дело, а то је повреда угледа Републике Српске и њених народа где ће се предвидети посебне казне и посебно кажњавање за сваког онога ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб или химну - понизи или покуша да наруши.
Такође, биће посебно квалификовано дело ко Републику Српску означи као агресорску или геноцидну творевину или њене народе геноцидним или агресорским.
"Овде се желело увести једно посебно кривично дело где су предвиђене казне затвора до три године за основно дело, а квалификовано дело од шест месеци до пет година", рекао је Петковић за АТВ.
Он је додао да ће Народна скупштина донети закон којим се неће примењивати одлука високог представника и којим се обавезују надлежни органи Републике Српске, односно да неће сарађивати са надлежним органима БиХ на примени одлуке коју је наметнуо високи представник, пренео је РТРС.
"На једној страни то значи да органи Републике Српске неће сарађивати ако Тужилаштво БиХ, Суд БиХ, СИПА или било која друга агенција на нивоу БиХ буду жељели да проводе одлуку високог представника у Српској. Органи Републике Српске неће им дати подршку, ни логистичку ни правну ни било какву другу и нећемо дозволити да се та одлука проведе на нивоу Српске", истакао је Петковић.
На другој страни, додао је, свако онај ко буде Српску или њене народе називао агресором или "геноцидашима" одговараће и сносити кривичне последице.
"Против њега ће бити покренут кривични поступак с обзиром на то да се овде ради о делима против уставног уређења, на неки начин подривању уставног поретка и нарушавању угледа Републике Српске. Без обзира где изјавио, у Сарајеву или неком другом месту, биће процесуиран и биће покренут кривични поступак", рекао је Петковић који је и адвокат.
Он је навео да ће се о тим законима расправљати по хитном поступку и да ће се доносити одлуке о привременом ступању на снагу тих закона.
Подсећамо, посебна седница Народне скупштине Републике Српске биће одржана у петак у 12.00 часова и биће затворена за јавност.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала