Тајанствени ланци ДНК који се уклапају са генима из других организама

ДНК - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Тајанствени ланци ДНК који се наизглед уклапају у гене многих различитих организама у свом окружењу открила је научница која се бави микробиологијом, и то у сопственом дворишту.
Научници су те елементе назвали „боргови“, према цивилизацији из америчке научно-фантастичне серије „Звездане стазе“, која асимилира друга технолошки напредна друштва. Њихово откриће могло би да нам помогне не само да разумемо еволуцију микроорганизама, већ и интеракцију унутар њихових екосистема и њихову улогу у ширем окружењу.

Откриће у сопственом дворишту

Према геомикробиологу Џил Бенфилд са калифорнијског универзитета Беркли, „Боргови“ су значајно откриће.
„Пронашли смо нешто загонетно што је, попут КРИСПР-а (такозване маказе за гене), повезано са геномима микроба“, написала је Бенфилдова, преноси „Сајенс алерт“. Тренутно се чека стручна провера.
Структура ДНК - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Наука потврдила: Османлије нису оставиле трага у нашим генима
Први „борг“ открила је Банфилдова у свом дворишту радећи са колегом генетичарем из Берклија на пројекту проналажењу вируса који нападају аноксичне микробе познате као археје, који живе у мочварном окружењу, пронашли су нешто интересантно: структуру ДНК која се састоји од скоро милион базних парова, што је огромно. Пажљивије проучавање секвенце изнедрило је још занимљивости – више од половине гена било је ново; имао је зрцаљене секвенце на крају сваке нити; и показао је структуре у складу са способношћу самореплицирања.

Научници фасцинирани

Збуњени, истраживачи су анализирали базе података ДНК да виде могу ли пронаћи још нешто што указује на њихово откриће. Идентификовали су 19 секвенци за које се чинило да одговарају профилу. Шта су ове ДНК структуре – није јасно, али су свакако фасцинантне.
Припадају класи структура које се називају екстрахромосомски елементи (ЕЦЕ), који се могу наћи изван хромозома који садрже већину генетског материјала организма. Они су огромни и сами се реплицирају и могу се наћи унутар или изван ћелијских језгара (примери укључују плазмиде и вирусну ДНК).
Боргови су, међутим, према Банфилдовој, много већи од осталих ЕЦЕ. Секвенцирање је открило да „боргови“ имају заједничке особине с родом археја званим метанопереденс, који оксидира метан, што сугерише да би структуре могле бити повезане с тим одређеним микробима. Заправо, „боргови“ би могли бити и укључени у тај процес.
Ако су „боргови“ стварни, а не резултат загађења, могли би повећати способност метанопедеренса да оксидују метан. То би значило да се ради о до сада непознатом процесу и да би ти ЕЦЕ-ови могли имати до сада непознату улогу у регулацији атмосфере.
 ДНК ланац - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Сецкање и уништавање гена: Представљена нова научна техника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала