Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Настављају се борбе: Талибани оборили хеликоптер авганистанске војске?

© AP Photo / Allauddin KhanАвганистански талибани
Авганистански талибани - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите нас
Покрет „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) тврди да су чланови покрета оборили хеликоптер авганистанских Оружаних снага у провинцији Хелманд.

„Чланови покрета оборили су војни хеликоптер непријатеља у близини центра рејона Над-е Али у провинцији Хелманд. Такође је заузет центар Над-е Али и заробљен начелник полиције“, написао је представник покрета Забиула Муџахед на свом Твитер налогу.

Талибани такође тврде да су током напада убијени и рањени многи Авганистанци, као и да је заплењено оружје и муниција.
Међутим, према медијским извештајима, хеликоптер Оружаних снага Авганистана хитно је слетео у Хелманд. Како преноси локална агенција Пажвак, позивајући се на авганистанску војску, хеликоптер је током операције против милитаната „Талибана“ вероватно принудно слетео из техничких разлога.
Војска Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Криза у Авганистану
Операција авганистанских снага: Ликвидиран талибански гувернер „из сенке“
Према речима војске, нико није повређен током инцидента – евакуисани су они који су се налазили у хеликоптеру, а летелица је уништена.
У Авганистану је у току сукоб између владиних снага и припадника покрета „Талибан“, који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове.
Нестабилност у Авганистану расте усред обећања америчке администрације да ће до 11. септембра завршити са повлачењем трупа из земље. Вашингтон и представници Талибана потписали су 2020. године у Дохи први мировни споразум за више од 18 година рата. Споразумом се предвиђа повлачење страних трупа из Авганистана за 14 месеци и почетак међуавганистанског дијалога после размене заробљеника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала