Због песме на руском рокерима из Кијева забрањено учешће на концерту за Дан независности

© Sputnik / СтрингерУкрајинској групи забрањено учешће на концерту због песме на руском
Украјинској групи забрањено учешће на концерту због песме на руском  - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите нас
Познатој украјинској рок-поп групи „Грин деј“ забрањено је учешће на концерту поводом 30. година независности Украјине због тога што им је песма коју су планирали да изведу на - руском језику.

„Одједном нам саопштавају да ће на концерту бити само уметници чије су песме на украјинском језику и да се ми не уклапамо у концепцију празника! Како реаговати на то?“, написао је на друштвеним мрежама гитариста групе Андреј Јаценко.

Он истиче да цела група себе сматра „100 одсто украјинским производом“ и да је неправедно што су их избацили са списка учесника концерта за Дан независности.
„Ми смо практично вршњаци Украјине“, навео је Јаценко и подсетио да им се пре неколико месеци обратио кабинет украјинског председника како би им предложили да учествују на концерту.
Запањен је што групу због политичке ситуације желе да избришу из историје Украјине.
Група је основана 1993. године з Кијеву.
Украјина обележава Дан независности 24. августа.
Подсетимо, парламент Украјине је усвојио закон „О осигурању функционисања украјинског језика као државног“ у априлу 2019. године. Он подразумева коришћење искључиво украјинског језика скоро у свим сферама живота. Закон је критикован како унутар државе тако и у иностранству.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала