„ГЕРБ да не утиче на избор новог тужиоца“: Услови парламента у Софији за подршку новој влади

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Представници посланичких клубова у бугарском парламенту спремни су да подрже владу коју је предложила странка „Постоји такав народ“, али је сваки изнео своје захтеве.
„Демократска Бугарска“и „Устај, Бугарска! Идемо“ истичу да је актуелна влада, коју је именовао председник Румен Радев, задала високе стандарде рада и да би део министара требало да буде део и нове владе. Они такође наглашавају да не могу да подрже будући кабинет уколико странка „Постоји такав народ“ не објави кандидате за министре.
И једни и други инсистирају на томе да странка бившег премијера Бојка Борисова – ГЕРБ и протурска странка „Покрет за права и слободе“ (ДПС) немају никакав утицај на будућу владу.
Гласање на општим изборима у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Бугарска у августу или формира владу или расписује треће парламентарне изборе
Подсетимо, ГЕРБ је на изборима заузео друго, а ДПС пето место.

„Није реч о новом Хладном рату или Берлинском зиду, али морамо да будемо сигурни да неће имати утицаја. На пример, ГЕРБ и ДПС не смеју да утичу на избор новог главног тужиоца. Сада није главно питање да ли ће актуелни тужилац Иван Гешев отићи са функције него ко ће бити његов наследник“, рекао је лидер „Демократске Бугарске“ Христо Иванов.

Бугарска Социјалистичка партија је саопштила да прво чека да види имена кандидата пре него обелодани да ли спремна да пружи подршку будућој влади.
Лидер странке Корнелија Нинова каже да је у овом моменту задовољна преговорима са странком „Постоји такав народ“. Странке су постигле сагласност у области здравства, образовања и сфери социјалне политике и сада предстоје даљи разговори.
ГЕРБ је одбио преговоре са странком „Постоји такав народ“ и прогласио се за опозицију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала