Хрвати одлучили: Никола Тесла на кованицама

CC0 / Рixabay / Никола Тесла
Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
На свим кованицама хрватског евра подлога ће бити "шаховница", мапа Хрватске ће бити на новчићу од два евра, куна на кованици од једног евра, Никола Тесла на 50, 20 и 10 центи, а мотив глагољице ће бити на кованицама од пет, два и једног цента.
То је одлучено на састанку Националног већа за увођење евра у Хрватску, преноси загребачки портал Индекс.
Гувернер Хрватске народне банке (ХНБ) Борис Вујчић је, коментаришћи утицај који ће увођења евра имати на цене и плате, рекао да се до сада показало да је у свим земљама након увођења евра "стандард порастао, односно, да су плате расле брже него цене".
"Нема никаквог разлога да се не очекује, ако је у свим чланицама било тако, да тако не буде и у Хрватској", додао је он.
Просечна плата ће, како је навео, расти у зависности од продуктивности и успеха економија, а да би се дала оцена о расту зарада потребно је, по његовом мишљењу, да прође пет година од увођења евра.
Очекује да ће с увођењем евра доћи и до пораста цена, а како би се то контролисало биће успостављени одређени механизми:
"Првенствено транспарентност. Оно што ће се захтевати је да сви објављују цене и у кунама и у еврима шест месеци пре увођења и након увођења евра, што ће помоћи људима да виде транспарентно цене и да у тренутку саме конверзије која ће бити 1:1 неко не искористи тај тренутак да промени цене", рекао је Вујчић.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала